in ,

Brüsszel retteg – Olaszországban is az euroszkeptikusok a legesélyesebbek

Nekik sem tetszik az, amit az unióban csinálnak.

Brüsszel már remeg: az euroszkeptikusok a legesélyesebbek Olaszországban

Miután Sergio Mattarella olasz elnök feloszlatta a parlamentet, március negyedikére írtak ki választást Olaszországban. Ez az az időpont, ami miatt most leginkább fájhat Brüsszel feje, ugyanis a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a mediterrán országban a legnépszerűbb pártok szinte mindegyike euroszkeptikus.

Ha minden jól alakul, akkor a választások után egy erős kormány fog ülésezni Rómában, erre ugyanis az utóbbi években nem igazán volt példa. Az elmúlt öt évben három miniszterelnököt fogyasztott el az ország.

Fotó: AFP

A legújabb kutatásokból annyit már tudni, hogy szoros küzdelem várható a választásokon, azonban egyelőre nincs nagy esélyes. A legnagyobb favoritok között szerepel a Beppe Grillo vezette Öt Csillag Mozgalom, a jobbközép Északi Liga, valamint a Szabadság Népe nevű bevándorlásellenes párt is.

Olaszország, mely az Európai Unió negyedik legnagyobb gazdaságával rendelkező országa, jelenleg rengeteg gonddal küzd, többek között óriási az államadósság és gyenge a banki stabilitás az országban, míg a munkanélküliség jóval az EU-s átlag felett van. A következő olasz kormánynak mindenképp csökkentenie kell a jelenlegi 35 százalékos munkanélküliségi rátán.

Szakértők szerint nem kizárt, hogy egy Brüsszellel szemben álló koalíció jön létre majd tavasszal. Giovanni Orsina, a római Luiss Egyetem politikatudományi professzora elmondta, hogy még a Brüsszellel szimpatizáló politikusok sem mernek majd nagyobb uniópárti megjegyzéseket tenni, hiszen tudják, azzal rögvest elvesztik a választók szimpátiáját.
(Bokor Gábor, 888.hu)

Életrajz egy 31 éves fiatalemberről

(videó) Politikai Szilveszter – Ilyen lesz a libsik 2018-as összefogása