in ,

Bréking! – Terrortámadás – 18 halott – Terrortámadás a Krímben, tizennyolcan meghaltak egy iskolában

Terrortámadásnak minősítette a Krím félszigeti Kercs műszaki főiskolájának épületében szerdán elkövetett robbantást

Terrortámadásnak minősítette a Krím félszigeti Kercs műszaki főiskolájának épületében szerdán elkövetett robbantást a kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK). Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője közölte, hogy egy fémsrapnellel megtöltött, házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe a tanintézmény ebédlőjében. Korábban az orosz nemzeti gárda parancsnokának első helyettese, Szergej Melikov és a Nemzeti Terrorelhárító Bizottság is azt közölte, hogy az iskolában pokolgép robbant fel.

 

Szergej Akszjonov, a Krím köztársaság vezetője a Rosszija 24 hírcsatornával közölte, hogy a támadás megszervezése a tanintézmény egyik huszonkét éves, negyedéves diákjához köthető, ő azonban öngyilkos lett.  A helyi idő szerint dél körül elkövetett terrorcselekmény következtében a legfrissebb hivatalos jelentések szerint tizennyolcan életüket veszítették, a sebesültek száma körülbelül ötven, a halálos áldozatok többsége a tanintézmény hallgatója volt. Több orosz hírportál is megosztotta a KerchNET videóját, amelyben Olga Grebennyikova, a főiskola igazgatója arról beszélt, hogy több robbanás is történt, és a támadásban gépkarabélyos fegyveresek is részt vettek, akik helyiségről helyiségre járva gyilkoltak. Ez egy igaz terrorcselekmény, amilyen Beszlanban is volt – mondta Grebennyikova az észak-oszétiai város iskolájában csecsen és ingus terroristák által 2004-ben végrehajtott vérengzésre utalva.

Angol nyelvű híroldalán szemtanúkra hivatkozva a külföldre sugárzó RT állami televízió is arról számolt be, hogy kötött maszkot viselő fegyveresek nyitottak tüzet a diákokra.  A kiürített tanintézményt tűzszerészek kutatták át. A helyszínre több mentőautó is kiérkezett, de annyi volt a sebesült, hogy nem tudják mindegyiküket elvinni, ezért a tömegközlekedés buszait is igénybe kellett venni.  A helyszínre kivonultak a rendőrség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a katasztrófavédelem, valamint a gázszolgáltató vészhelyzet-elhárítással foglalkozó szakemberei is. A környékre kétszáz, páncélozott harcjárművekkel felszerelt katonát is kivezényeltek. A Krím félszigetet Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától, de azt a lépését az ENSZ tagállamainak túlnyomó többsége nem ismerte el.

Forrás: MTI. Fotó: Life People

(pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Megkezdődött a rendrakás – Razzia volt a Hős utcában: 29 embert állítottak elő

Orbán Viktor megmondta: a magyar határt a jövőben is a magyarok fogják megvédeni (videó)