in

Bréking! A királynő felfüggesztette a brit parlamentet!

II. Erzsébet brit királynő jóváhagyta Boris Johnson brit miniszterelnök tervét

II. Erzsébet brit királynő jóváhagyta Boris Johnson brit miniszterelnök tervét, nevezetesen, hogy függesszék fel a parlament ülésezését egy bő hónapra, október 14-ig.

A közlés szerint a brit törvényhozás munkájátszeptember 9-től vagy 12-től függesztik fel.
Boris Johnson szerda délelőtt kérelmezte a parlamenti munka felfüggesztését a királynőtől, ami ellenzéki képviselők szerint kísérlet arra,hogy a parlament ne tudja megakadályozni a megállapodás nélküli brit kilépést az Európai Unióból.

A nyári törvényhozási szünet szeptember 3-án ér véget, így hat vagy kilenc nap múlva ismét szünetel a parlamenti munka október közepéig.

Boris Johnson határozott álláspontja, hogy a brit EU-tagság – “ha törik, ha szakad” – megszűnik október utolsó napján, akár sikerül újratárgyalni az elődje, Theresa May által az Európai Unióval elért, ám a parlament és a jelenlegi kabinet által az ír-északír határellenőrzés elkerüléséről szóló tartalékmegoldás miatt elvetett megállapodást, akár nem.

Johnson ugyanakkor tagadta szerdán, hogy lépése a megállapodás nélküli brit távozást célozza. Mint mondta, van elég ideje a parlamentnek megfontolni a kilépést akár az október 17-18-i EU-csúcstalálkozó előtt, akár utána.

Miért van erre szükség?

Ahogy az Origo is megírta, Boris Johnson brit kormányfő bejelentette, hogy kezdeményezi az uralkodónál a parlamenti munka felfüggesztését október közepéig, ami szakértők szerint gyakorlatilag megfosztaná a képviselőket annak lehetőségétől, hogy jogszabályi úton elejét vegyéka brit európai uniós tagság esetleges megállapodás nélküli megszűnésének.

Boris Johnson miniszterelnöknek mindössze egyfős parlamenti többsége van, ha pedig a királynő felfüggeszti a testületet, az neki csak jót jelenthet, ugyanis nem kell tartania attól, hogy az ellenzék megfúrja a kilépés terveit.

(origo.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Tarlós: Budapestnek 700 milliárdnyi elfogadott fejlesztési projektje van

Gyurcsányné egy hazug perszóna