in ,

Bréking! 6 ezer felett a napi betegszám – Szigorú korlátozások jönnek!

Bezárnak az oktatási intézmények

Április 7-ig bezárnak az oktatási intézmények, március 8-tól két hétre a legtöbb üzlet is – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A döntés oka, hogy a vírus gyorsan terjed, a reprodukciós ráta az egyik legmagasabb Európában.

Hazánkat is elérte a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a számok napról-napra romlanak: csütörtökre például 6278 új fertőzöttet azonosítottak, és 152-en haltak meg a vírus következtében.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője már pár napja felvetette, hogy megfontolandó a plázák és iskolák ideiglenes bezárása. Közben az oltáskampány is felpörgőben van: a koronavírus.gov.hu tájékoztatása szerint már 785 440 ember kapta meg valamelyik vakcinát, közülük 267 153 fő már a második oltását is megkapta.

Ma délelőtt újabb – de a vártnál kevesebb – AstraZeneca-szálítmány érkezik: a várt 127.200 adag helyett csak 105.600 adag vakcina, és szintén ma megérkezik az újabb Szputnyik-szállítmány is. Annak érdekében, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást módosult az oltási stratégia. A következő egy hét oltási terve: folytatódik a regisztrált idősek oltása háziorvosoknál (250 ezer kínai vakcinával és 31 ezer Moderna-vakcinával). 114 ezer Pfizer-vakcinát a kórházi oltópontokon adnak be az időseknek. Ezen felül 74 ezer 60 év alatti krónikus beteget kórházi oltópontokra hívnak be SMS-ben most hétvégére, ők AstraZenecát kapnak.

Ilyen előzmények került sor a csütörtöki kormányinfóra, – egyébként a kabinet a szerda mellett ma reggel is ülésezett – amelyen Gulyás Gergely adott tájékoztatást a legújabb döntésekről, méghozzá egyenesen a Karmelita kolostorból, mivel még mindig tart a kormányülés. Ezért csak

egyelőre a nagyobb döntésekről számoltak be, részletek holnap is várhatóak – derült ki Gulyás szavaiból

A kormány a járványadatokkal foglalkozottA terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta az egyik legmagasabb Európában” – kezdte a sajtótájékoztatót a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki bejelentette: szigorú korlátozások jönnek. A miniszter hozzátette: azért van szükség az intézkedésekre, hogy hamarabb lehessen nyitni.

Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat bezárják április 7-ig. Az üzleteket március 8-tól két hétre – azaz március 22-ig – bezárják. Kivétel: élelmiszerboltok, patikák, drogériák. A részletszabályokat az operatív törzs fogja kidolgozni.

Ugyanebben az intervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügy. Az edzőtermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók meccsei és edzései zárt kapuk mögött tarthatók csak meg. A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabadtéri sporttevékenység lehetséges, másfél méteres távolságtartással – ismertette a miniszter.

Mindenkit arra kérnek, ahol otthoni munkavégzésre van mód, biztosítsák ennek a lehetőségét. A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező. Szigorítják a határátlépést a személyforgalom tekintetében. A már létező szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást- és adókedvezményeket kiterjesztik mindazokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárnia – hangzott el a kormányinfón.

A miniszter egyben azt is kiemelte: reméli, hogy az utolsó szakaszában vagyunk a járványnak. A nyitás március 22-ével meg fog kezdődni, minden bizonnyal ütemezetten. „Mindenki vegyen részt a nemzeti konzultációban, ahol a nyitás szabályai eldőlnek. Ezekkel az eszközökkel tudjuk letörni a vírus harmadik hullámát” – mondta.

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Nagyon pörög! Már több mint kétszázezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló kérdőívét

      Bréking! Svéd jogállamiság: őrizetbe vették a HírTV svédországi tudósítóját