in ,

Bravó! „Mindegy, mit gondolnak a választóim” – mondta ki a német külügyminiszter – Videó

Ukrajna-párti politikája kapcsán nem érdekli Annalena Baerbock német külügyminisztert, hogy mit gondolnak a németországi választók – ki is tört a botrány.

Szúrós szemmel előre néz. Már-már nevetséges németes akcentussal kinyilatkoztat. Folytatja.

Németország külügyminiszterét Annalena Baerbocknak hívják. Annalena Baerbock a Zöldek nevű párt tagja. Annalena Baerbock eredetileg kancellár szeretett volna lenni, s egy rövid ideig úgy is nézett ki, hogy kancellár lehet belőle, de aztán kiderült, hogy

a Németország jövőjéről szóló könyvének egy részét másoktól lopta,

az életrajzában pedig egészen egyszerűen hazudott az iskoláiról, így a választók végül elpártoltak tőle. Baerbock és a Zöldek végül csak a harmadik legtöbb voksot kapták a 2021-es németországi választáson.

A koalíciós kormányzás egyik sajátossága, hogy az ember olyanokat is kénytelen beültetni a kabinetjébe, akik mellé legszívesebben a buszon sem ülne le. Olaf Scholznak, Németország szociáldemokrata kancellárjának egy évvel ezelőtt ugyanezzel a problémával kellett szembenéznie. De mivel Scholz kormányozni akart, nem volt más választása, mint meghívni a kormányába a Zöldeket is, Baerbockék Annalenájával az élen.

És mivel Annalena Baerbock úgynevezett külügyi fókuszú politikus, ezért oda kellett adni neki a külügyi tárcát, amit a hannoveri születésű egykori tornásznő azzal a kijelentéssel fogadott el, hogy Németország ezen túl az értékelvű külpolitizálás európai márkanagykövete lesz. Értsd: van valami doktrína, amihez a külügyminisztériumban jobban fognak ragaszkodni, mint a neuschwansteini kastélyhoz a következő országimázsfilm forgatása során.

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, nagyjából el is dőlt, hogy mi lesz az az érték, aminek az elve mentén Németország külpolitikát fog folytatni.

Ez az „érték” a feltétel nélküli, kritikátlan ukránpártiság,

a jelek szerint Németország ennek az erkölcsileg helyesnek vélt elvnek a mentén nem csak a saját polgárai viszonylagos jólétét hajlandó feláldozni, hanem a nemzetgazdasága teljesítőképességét is, ami a kontinens gazdaságának sajátosságai miatt Németország határain kívül is nehézségeket és persze elképesztő áremelkedéseket fog okozni.

Ennek az elhatározásnak már most is érzékelhetők bizonyos, eredetileg minden bizonnyal nem kívánt következményei. Az egyik az, hogy a szükségszerűen barátságtalanná vált német–orosz viszony folyományaként Németországból rohamosan elkezdett fogyni az orosz gáz, aminek a pótlására egyelőre még nincsen mód.

Ez azzal is jár, hogy a szövetségi köztársaságban drasztikusan megdrágult a gáz és az áram, ami miatt sokan már most is elég zabosak, pedig még el sem kezdődött a fűtési szezon.

Mindegy, mit gondolnak a választók

De Baerbocknak hozzájuk is volt néhány szava, amelyek szerdán, Prágában szökkentek ki fogai kerítésén egy Ukrajna-ügyi összeurópai egyetértési fórumon.

De ha azt ígérem az ukrajnai embereknek, hogy az ő oldalukon állunk, ameddig csak szükségük van ránk, akkor azt teljesíteni akarom. Mindegy, hogy mit gondolnak a német választóim” (Bát if áj giv ze promisz tü pípöl in Jukrén: vi sztend visz jú essz long essz jú níd ász, den áj vánt tú dilivör, nó metör vat máj Dzsörmön vótörsz szink) – jelentette ki a külügyminiszter a cseh fővárosban.

Baerbock megígérte azt is, hogy a szankciók télen is maradni fognak,

de persze tudják, hogy ez sok németnek nehézséget jelent majd, ezért különböző tehermentesítő csomagokkal igyekeznek segíteni rajtuk. Tessék, nézzék meg:

 

 

 

 

A mainstream német sajtó csak némi spéttel, egy nappal később kezdte habosítani a zöldpárti politikus kijelentését, persze a Twitteren eddigre már elszabadult a pokol. „Valaki szóljon már neki, hogy a külügyminiszternek nem az a feladata, hogy külföldi érdekeket képviseljen” – írta az egyik felhasználó, valaki más pedig előásta a jó Oskar Lafontaine egyik régi idézetét arról, hogy a legnagyobb háborúpárti erő Németországban a Zöldek nevű párt.

A platformon elkezdett terjedni a külügyminiszter lemondását követelő #BaerbockRuecktritt hashtag is, aminek persze nincs túl sok jelentősége, hiszen eddig még kevés politikus mondott le pár dühös tweet miatt.

A tényellenőrök kimutatták, hogy az nem úgy van

A kormánypárti német média azzal a nem valami eredeti kifogással védi Baerbockot, hogy a Twitteren terjedő videó egy összevágott propagandaanyag, és hogy a külügyminiszter kijelentéseit mindig a teljes kontextusukban kell vizsgálni, nem pedig egy-két kiragadott mondat alapján megítélni.

A legkészségesebb a bajor köztévé volt, a BR-nél ugyanis ráeresztették a Lakmusz németül beszélő ikertestvérét, Faktenfuchsot, azaz a kedves kis tényellenőrző rókát az ügyre, a ravaszdi pedig – hogy, hogy nem – azt találta, hogy a külügyminiszter szavait mindenki kiforgatja, illetve hogy Baerbock nem azt mondta, hogy mindegy, hogy mit gondolnak a német választók,

hanem hogy az mindegy, hogy az ő német választói mit gondolnak.

Fontos különbség! A tényellenőr róka koma azt is kiszagolta, hogy szegény Baerbock ellen már nem ez az első lejárató kampány.

A Zöldek a klasszikus „kiragadták a kontextusból a kijelentést”-szöveg mellett azzal igyekeznek megvédeni külügyminiszterüket, hogy mivel a radikális jobboldali Alternative für Deutschland szavazói és Twitter-fiókjai is terjesztik a videót, ezért ez csak és kizárólag egy orosz propagandahadjárat lehet, ami Baerbock tekintélye mellett A Jó Ügy mögötti össztársadalmi támogatottságot is alá akarja ásni.

Más kérdés persze, hogy a Kremlben valószínűleg örömtáncot járnának, ha az ottani propagandaosztály olyan erős anyagot tudna termelni, mint amilyet Baerbock külügyminiszter saját szájával összehozott Prágában.

Az viszont biztos, hogy Annalena Baerbock ezzel a kijelentésével egymaga többet ártott az ukránpárti német külpolitika ügyének, mint ha Volodimir Zelenszkijt demokratikus alapelveiről és a vagyonosodásáról kérdezték volna egy élő tévéinterjúban.

 

 

(Greczula Levente László, mandiner.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


ÚJ! Kövess minket a Twitteren is!
Twitter Logo Vector Art, Icons, and Graphics for Free Download

 


Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

Orbán Viktor: Magyarországon van és lesz gáz, áram és fűtőanyag!

Üzenet a diákokat hergelő tüntető tanároknak: takarodjatok dolgozni! Húzzatok be az iskolába oktatni gyermekeinket!