in

Biztató a köztársasági elnök lépése a Budaházy-ügyben, márciusban jöhet az áttörés – írják Gaudi-Nagy Tamásék

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat örömmel értesült arról, hogy Novák Katalin tizenhét vádlottból hetet kegyelemben részesített.

Közleményben reagált a Gaudi-Nagy Tamás vezette Nemzeti Jogvédő Szolgálat arra, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kedden kegyelmet adott a Budaházy/Hunnia-ügy hét vádlottjának.

A lapunknak eljuttatott dokumentum azt írja, a többi vádlott, így a nem jogerősen tizenhét éves fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György kegyelmi ügyében

a jövő márciusban várható, másodfokú bírósági határozathozatal után várható lépés, kérelmeiket ugyanis Novák nem utasította el.

„Bár álláspontunk szerint – ahogy azt többször kifejtettük – minden vádlott esetében indokolt lett volna az eljárási kegyelem és ez lett volna a gordiuszi csomó igazi átvágása, mégis ezt a döntést előremutató lépésnek, áttörésnek tekintjük – írják –. Egy bíztató előjelnek arra, hogy ezt, a gyurcsányi önkény és jogtiprások lenyomatát magán viselő, az igazságszolgáltatás tekintélyét súlyosan megtépázó, balliberális politikai leszámolás célzatával indított ügyet kegyelmi úton meg tudja és akarja oldani a nemzeti kormányzat, felismerve annak jogi képtelenségeit és ezért a milliónyi magyar által joggal elvárt, nemzeti érdekű politikai megoldás szükségességét”, áll a közleményben.

Gaudi-Nagyék azt is írják, a mostani döntés előrevetíti azt, ha másodfokon fennmaradna az eljárásban maradt Budaházyval és 9 társával „a koncepciós és koholt bizonyítékokra alapozott terrorvád, akkor a kegyelem végrehajtási kegyelem formájában kiterjed rájuk is. Értelmezésünk szerint a bíróságok kaptak egy utolsó esélyt arra,

hogy a számtalan korábbi jogellenességet és visszásságot korrigálják, törvényes döntést hozzanak, amely álláspontunk szerint csak a felmentés lehet”.

A jogvédő szolgálat szerint mindez az érintettek számára azt jelenti, hogy – az igazságügyi miniszter minden bizonnyal rövidesen bekövetkező ellenjegyzését követően – a minden vádlott tekintetében benyújtott ügyészi fellebbezések és az elítélt vádlottak fellebbezései miatt jelenleg másodfokon zajló, terrorcselekmény és más bűncselekmények miatti büntetőeljárás véget ér velük szemben.

A kegyelmi döntéseket a várható ellenjegyzéseket követően az igazságügyi miniszter megküldi a Fővárosi Ítélőtábla részére, fűzik hozzá. A büntetőeljárási szabályok szerint a kegyelmi döntésről szóló ellenjegyzett határozatot az eljárást megszüntető határozatával együtt a terheltnek, a védőnek és a kegyelmi kérelem előterjesztőjének ugyanis az a bíróság kézbesíti, amely előtt a büntetőeljárás folyamatban van, emlékeztet a jogvédő szolgálat.

A Fővárosi Ítélőtábla egyébként a másodfokú tárgyalásokat és határozathozatalt már kitűzte jövő februárra és március elejére.

 

(mandiner.hu)

 

 

Bréking! Kegyelmet kapott az államfőtől a Budaházy-ügy hét vádlottja

Nagy Feró: a világot behálózó liberális rendszer mindenhatósága ellen lázadozok