in , ,

Bezzegrománia – Iskolai fabudik, gyenge internet-hozzáférés, összeomlott egészségügyi rendszer: Jakab Péter szerint Románia mégis előre megy

A román kormány minapi jóléti intézkedéseit dicséri a Jobbik elnöke

A román kormány minapi jóléti intézkedéseit dicséri a Jobbik elnöke, aki pár napja nem szavazta meg a minimálbér bruttó 200 ezer forintra emelését. De tényleg olyan jó az élet Romániában? Az elmúlt évek cikkeiből válogattunk a román valóság bemutatásához.

Úgy tűnik, elérkezett az a pillanat is, amikor az egykori nemzeti radikális párt, a Jobbik elnöke Romániát megdicsérve állítja példaként keleti szomszédunkat Facebook-követői elé. Jakab Péter ugyanis megosztott egy arról szóló cikket, miszerint Romániában tíz százalékkal emelik a nyugdíjat, és a családi pótlék is tizennégy százalékkal fog emelkedni.

Eközben Romániában… Amit évek óta követelünk Orbántól, azt most a románok megcsinálják. Eszméletlen, hogy még ebben is előttünk járnak. Románia előre megy. Mi meg hátra. Büszke lehet rá a Fidesz” – kommentálta a hírt Jakab, aki egyébként pár napja nem volt hajlandó megszavazni a minimálbér bruttó 200 ezer forintra emelését sem, miközben korábban a „melósok” jólétéért és érdekeiért szállt síkra.

Ez gyakorlatilag az utóbbi időben ellenzéki körökben elterjedt „bezzegromániázás” egyik változata Jakab részéről, amely – kimondva vagy kimondatlanul, akaratlanul vagy tudatosan suggallva – azt a képzetet keltheti a felületes olvasóban, hogy keleti szomszédunk életminőségben vagy életszínvonalban megelőzte, lehagyta hazánkat.

Hogy ez tényleg így van-e, annak eldöntését az olvasókra bízzuk, mi mindenesetre erdélyi magyar portálok rendszeres szemlézésével igyekezzük bemutatni a román valóságot, most pedig az elmúlt évek híreit gyűjtjük csokorba, ezzel is segítve a nagy kép összerakását.

Jakab szerint tehát Románia előre megy, miközben

  • 2019-es számok szerint az országban 1180 olyan iskola van, ahol udvarvégi fabudikra járnak a gyerekek a dolgukat végezni. A probléma megoldására egyébként egy bizottságot is létrehoztak, melynek neve: a Közoktatási és Kutatási Minisztérium engedélyezés céljából alakult bizottsága, amely igazolja az oktatási tevékenység biztonságos egészségügyi körülmények között való folytatásához szükséges mellékhelyiségek szükségességét.
  • egy 2020-as cikk szerint a romániai iskolák 26 százalékának nincs vezetékesinternet-hozzáférése, a mobilinternet pedig ezt nem képes a kellő mértékben pótolni, ezért néhány helyen a postás vitte a tananyagot az „online” oktatás idején.
  • idén márciusi adatok szerint az országban összesen 900 kilométernyi autópálya van befejezve. Évtizedekkel van lemaradva Romániában az autópálya-hálózat: a korrupció, a zavarosban halászás és a töredékes szakaszok építése a jellemző.
  • az országban brutális pusztítást végzett a negyedik hullám, ennek oka pedig az volt, hogy idén őszig a népesség kevesebb, mint harmada kapta meg a koronavírus elleni oltást, a lakosság egy része pedig annyira félretájékoz(tat)ott, hogy ha be is oltatja magát, utána sem bízik meg a vakcinában: sörrel akarja eltüntetni magából az oltást vagy arra kéri a sürgősségin a kórházi dolgozókat, hogy szedjék ki belőle az oltást.  Emellett pedig rendszeresek voltak a kórháztüzek is, melyek kapcsán Klaus Iohannis a román állam kudarcáról beszélt.
  • az egészségügyi rendszer is összeomlott idén ősszel, egyetlen EU-s állam sem kényszerült arra, hogy koronavírusos betegeit egyszerre több külföldi országba – például Németországba és Magyarországra – szállítsa, és külföldi országokból –Moldovából – hívjon be ápolókat.
  • a román védelmi miniszter minapi kijelentése szerint a lopás a kultúra része.

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Maki máris összecsodálkozta magát – Márki-Zay Péter: komolytalan a Fidesz előnyét jelző közvélemény-kutatás

„Hogy készül a házkutatásra Ön személy szerint?” – A legnagyobb troll: Bohár Dániel keményen becsicskította a főpolgármestert – Videó