in ,

Bezzegrománia – Felmérés: a románok húsz százaléka tervezi, hogy külföldön vállaljon munkát

13 százalék szerint „Romániának nincs jövője”.

 

Tíz román közül kettő külföldön vállalna munkát, illetve gyermekeit más európai uniós országba küldené tanulni – írta szerdán a G4Media hírportál egy friss felmérés eredményeit ismertetve. Az Avangarde közvélemény-kutató intézet múlt héten készült telefonos felmérése szerint a megkérdezettek 19 százaléka válaszolt igennel, 72 százaléka pedig nemmel, arra a kérdésre, hogy „Ön személy szerint tervezi-e, hogy elmenjen Romániából egy másik európai uniós országba dolgozni a következő időszakban”. A végleges külföldre telepedés szándékát firtató kérdésre a válaszadók 12 százaléka válaszolt igennel.

 

Alacsony bérek, életvitel

A távozási szándék mögötti elégedetlenség okát kutató kérdésre a lehetséges válaszok közül a külföldre készülők 37 százaléka a romániai alacsony béreket jelölte meg, 20 százalékukat a fejlettebb országok életvitele vonzza, 13 százalékuk választotta a „Romániának nincs jövője” választ, 6 százalékuk a politikustársadalom, 3 százalékuk pedig a romániai korrupció miatt hagyná el az országot. A távozást mérlegelők 21 százaléka nem választott a megadott válaszok közül. Az országukat elhagyni készülő román állampolgárok körében – bár nem tagja már az Európai Uniónak – jelenleg

Nagy Britannia a legnépszerűbb úticél 35 százalékkal,

amelyet Németország követ 25, Olaszország 18, Franciaország 11, és Spanyolország 8 százalékkal.

Amennyiben az Egyesült Államok feloldaná a vízumkötelezettséget a román állampolgárokkal szemben, a megkérdezettek 9 százaléka venné fontolóra, hogy ideiglenesen vagy végleg Amerikába költözzön. A G4Media által megrendelt felmérést 830 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszai alapján készítették: 43 százalékuk mondta azt, hogy van olyan közeli rokona, aki külföldön dolgozik.

 

Már négymillióan elköltöztek  

A lap két hete a befogadó országok hivatalos adatai alapján megállapította, hogy már eddig is több mint négymillió román állampolgár költözött el a hazájából: közülük 1 millió 138 ezren Olaszországban, 1 millió 80 ezren Spanyolországban, 1 millió 67 ezren Nagy Britanniában, csaknem 800 ezren pedig Németországban kértek tartózkodási engedélyt. A külföldön élő román állampolgárok valódi számáról az anyaországban legfeljebb becslések léteznek, mert többségük nem jelenti be a bukaresti hatóságoknak, hogy külföldre költözött.

A román külképviseletek jelentései alapján 2019-ben a határon túli románok minisztériuma 9,7 millióra becsülte a külföldön élő románok számát – közülük 5,6 millió frissen kitelepedett vendégmunkás, 4,1 millió román pedig őshonos közösségként él más államok területén.

(MTI)

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Nagy a baj! Napokra állhat a csődtől a főváros, de Karácsony helyettese szerint ki fogják fizetni a béreket

Mi a vicces, Gerikém? Kinevette a dugók miatt panaszkodó autóst Karácsony – Videó