in ,

HOPPÁ! – Berlusconi kisöpörné a bevándorlókat

AZ ÉSZAKI LIGA ELNÖKE FÉLMILLIÓ MIGRÁNST KÜLDENE HAZA

BERLUSCONI KISÖPÖRNÉ A BEVÁNDORLÓKAT

 

A 2015-ben kirobbant migrációs válság egyik uniós tagállamnak sem okozott olyan nagy problémát, mint Olaszországnak, amely a bevándorlók legfőbb gyűjtőtégelyévé vált. A Földközi-tengerből kiemelt menedékkérőktől túlzsúfolt ország lakosságának a segítő kezet nem nyújtó Európai Unió és a féktelen bevándorlást végignéző, Matteo Renzi vezette előző kormány iránti sértettsége ismeretének fényében pedig annyira nem is meglepő, hogy a március 4-én esedékes parlamenti választásokat megelőző kampány két legfontosabb témája az euróövezetből való kilépés, valamint a bevándorlás kontrollálása.

A sakktáblán három fő játékos van: az elit- és bevándorlásellenes 5 Csillag Mozgalom (M5S), amely 2013-as párttá alakulása óta az egyik legerősebb politikai erővé vált. Őket követi a nagypolitikába visszatérő Silvio Berlusconi, illetve a 81 éves médiamogul által összefogott jobbközép koalíció, amelynek tagja Berlusconi saját pártja, a Forza Italia (Hajrá, Olaszország), az eurózóna elhagyását szorgalmazó Fratelli D’Italia (Olaszország Fivérei), valamint a szélsőjobboldali Lega Nord (Északi Liga). A baloldal a 2016-os, Renzi politikájáról is szóló népszavazás óta nem igazán tudja összeszedni magát, elemzők ezért úgy vélik, hogy a küzdelem Berlusconi alakulata és a M5S között dől el.

Fotó: Reuters

Matteo Salvini támogatói körében kampányol

Berlusconi koalíciója elsősorban a bevándorlás visszaszorítására építi kampányát. Matteo Salvini, a Lega Nord pártvezetője a minap a megoldással is előállt. Választási igérete szerint amennyiben megválasztják miniszterelnöknek, megtisztítja az országot a több százezer illegálisan ott tartózkodótól. „Vannak repülők, amelyeket arra használnak, hogy bevándorlókat hozzanak Olaszországba. Én arra használnám azokat, hogy visszavigyem a migránsokat” – fogalmazott a politikus.

Mint mondta, esetleges miniszterelnökségének minden évében százezer bevándorlót utasítana ki az országból, azaz vállalja, hogy ötéves ciklusa alatt az országban tartózkodó migránsok számát félmillióval csökkentené.
(Tóth Loretta, magyaridok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Fico: a visegrádi országok mindig Európáért fognak harcolni

(videó) Beindult a magyar diplomáciai gőzhenger