in ,

Balhé van! Rendkívüli állapot a lengyel-fehérorosz határon

Rendkívüli állapotot hirdetett a lengyel államfő a fehérorosz határ térségében az illegális migráció miatt a kormány kezdeményezésére.

Usnarz Gorny, 2021. augusztus 30. Lengyel rendõrök a fehérorosz határnál, az északkelet-lengyelországi Usnarz Gorny falu környékén 2021. augusztus 30-án. A lengyel hatóságok az utóbbi idõben a migrációs nyomás jelentõs növekedését tapasztalják, erõsödik a Közel-Keletrõl Fehéroroszországon át az Európai Unió (EU) keleti határa felé irányuló illegális bevándorlás. MTI/PAP/Artur Reszko

A rendkívüli állapot két kelet-lengyelországi vajdaság – a Lublini és a Podlasiei – egy részét érinti, 183 községet, amely a három kilométer széles határmenti sávban található. Andrzej Duda rendelkezése harminc napig lesz érvényben. Az érintett sávban felfüggesztik a gyülekezési jogot és a tömegrendezvényeket. Kötelező lesz mindenkinek magánál tartania a személyazonosságát igazoló iratot, és a civilek számára tilos lesz a fegyverviselés.

A helyieken kívül más nem tartózkodhat a térségben, a médiát kitiltják a zónából.

A korlátozások arányosak a fenyegetésekkel, céljuk a határon fennálló helyzet stabilizálása – hangsúlyozta sajtóértekezletén a lengyel belügyminiszter. Lengyelország és az Európai Unió biztonságát védjük. Nem engedjük meg, hogy egy új, az EU-ba irányuló migrációs útvonalon találjuk magunkat – hangsúlyozta Mariusz Kaminski.

Közölte, hogy az illegális bevándorlók átengedésével Minszk bosszút akar állni Lengyelország, Litvánia és Lettország, valamint az EU lépései miatt, ezért a 2015-ös migrációs válsághoz hasonló helyzetet próbál előidézni.

A rendkívüli állapot meghirdetésének másik okaként a Nyugat-2021 (Zapad-2021) fedőnevű, szeptember 10-én kezdődő orosz hadgyakorlatot jelölte meg Kaminski. A művelet egy részét Fehéroszrszágban, közvetlenül a lengyel határ közelében tartják orosz és fehérorosz különleges egységek részvételével – tette hozzá.

 

A rendkívüli állapotról szóló elnöki döntést elvileg megvétózhatja a parlament, amely hétfőn tart rendkívüli ülést. A kormánykoalíció mellett azonban egyes ellenzéki tömörülések is jelezték már, hogy támogatni fogják az államfő rendelkezését.

A lengyel hatóságokat több jogvédő, valamint a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció bírálta amiatt, hogy nem fogadják be a migránsokat.

Csütörtöki hatósági közlés szerint augusztusban 3,5 ezren kísérelték meg illegálisan átlépni a lengyel határt, 2,5 ezer embert visszafordítottak, mintegy ezer külföldit feltartóztattak.

Lengyelország a múlt héten megkezdte egy 2,5 méter magas határkerítés építését. A 180 kilométer hosszúra tervezett akadály 19 kilométeren már elkészült.

A Fehéroroszország felőli migrációs nyomás miatt korábban Litvánia egész területén, valamint Lettország határmenti területein is bevezették a rendkívüli állapotot.

 

(MTI)

 

(vasarnap.hu)

 

Add tovább!

Kutyaszorítóban Csekk Katalin: feljelentést tett Cseh Katalin gyanús céges ügyletei miatt Budai Gyula

Kettős mérce: méregdrága brüsszeli magániskolába járatja kisfiát a DK-s képviselő