in ,

Az USA összecsinálta magát: megijedtek a táliboktól, minden amerikait hazarendelnek Afganisztánból

Az Egyesült Államok csütörtökön kabuli nagykövetségén keresztül felszólította Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az országot

Az Egyesült Államok csütörtökön kabuli nagykövetségén keresztül felszólította Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az országot a kormányellenes tálib felkelők gyors előrenyomulása miatt.

Az Egyesült Államok április végén a fővárost sújtó erőszak fokozódására hivatkozva hazarendelte kabuli nagykövetségéről azokat a kormányzati alkalmazottakat, akiknek munkavégzése nem helyhez kötött.

Az afgán kormányerők ellen harcoló radikális iszlamista tálib felkelők csütörtökön elfoglalták Gazni délkelet-afganisztáni tartomány azonos nevű, stratégiai fontosságú székhelyét, amely kevesebb mint 150 kilométerre található a fővárostól.

Egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő szerdán az amerikai hírszerzés adataira hivatkozva kijelentette:

a tálibok harminc napon belül körülzárhatják Kabult, és kilencven napon belül el is foglalhatják az afgán fővárost.

Ned Price külügyi szóvivő a héten közölte: a tárca naponta ellenőrzi a kabuli amerikai nagykövetség biztonságát.

Afganisztánban a radikális iszlamista tálib felkelők májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. A tálibok azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket.

A tálibok a múlt péntek óta már 11 tartományi székhelyet foglaltak el a 34 közül.

 

(888.hu)

 

Add tovább!

Libsik, visítsatok! Energiahivatal: az energia ára továbbra is Magyarországon a legkedvezőbb

Cseh Katalin politikai hulla, csak még nem tudja