in , ,

Az ukránok beleszálltak Orbánba, de még a lengyelek is megvédték a magyar kormányfőt

A hét, amikor az ukránok zokon vették Orbán karácsonyi interjúját, de nem várt helyről érkezett a kiállás.

Ahogy egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, Orbán Viktor miniszterelnök karácsonyi interjújára reagálva az ukrán külügyminisztérium kemény hangú nyilatkozatban ítélte el Magyarországot. Mint ismert, az említett interjúban a miniszterelnök többek között olyan állításokat fogalmazott meg, miszerint:

Ukrajna csak addig tud harcolni, amíg az USA támogatja pénzzel és fegyverrel. Ha az amerikaiak békét akarnak, akkor béke lesz”.

Ukrajna szuverenitásával kapcsolatban megjegyezte, nekik kell dönteni arról, hogy „mikor és miért harcolnak”, nekünk csak abba van beleszólásunk, hogy milyen mértékben támogatjuk őket. Mint fogalmazott, „Magyarország úgy döntött, hogy miután ez a háború nem a mi háborúnk, […] Ukrajnának humanitárius segítséget nyújtunk”. A kormányfő szerint érdekünk a szuverén Ukrajna fenntartása, és érdekünk, hogy Oroszország ne jelentsen biztonsági fenyegetést Európára.

„Ukrajna veresége Magyarország számára orosz agresszióval fenyegetne”

A magyar kormányfő szavai

az orosz agressziónak ellenálló Ukrajna és az ukrán nép beteges semmibevételéről, valamint saját politikai rövidlátásáról tanúskodnak”

– hangzott a válasz az ukrán külügyminisztérium részéről. A tárca szerint „Ukrajna háborús veresége, amit Orbán Viktor közvetve szorgalmaz, Magyarország és a magyarok számára közvetlen orosz agresszióval fenyegetne”. Zelenszkijék szerint, ha Orbán tényleg békét akar, akkor „a Moszkvához fűződő szoros kapcsolatait kellene felhasználnia, hogy rávegye Moszkvát az Ukrajna elleni agresszió beszüntetésére és csapatainak visszavonására”.

A lengyel történész megvédte a magyar álláspontot

Maciej Szymanowski lengyel történész, a Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének igazgatója azonban másképp látja a helyzetet, mint az ukrán külügyminisztérium.

Az állítás, miszerint amerikai segítség nélkül Ukrajna nem tudná ezt a háborút vívni, teljesen valós.

Az USA, Lengyelország és Nagy-Britannia segítsége nélkül Ukrajna óriási bajban lenne egy ilyen erős és nagy állammal szemben”

– fogalmazott Szymanowski, aki szerint a jelenlegi ukrán-magyar kommunikáció más problémákat visszhangoz. Ide sorolja a kettős állampolgárság kérdését, a kárpátaljai magyarok oktatási helyzetét, valamint azt, hogy Zelenszkijék a magyarországi ellenzéknek kampányoltak a 2022-es országgyűlési választások során.

 

(mandiner.hu)

Gulyás Gergely az MTA-ról: Abszurd és igénytelenség, amit Novák Katalintól kértek

Orbán Viktor szilveszteri videóját pillanatok alatt tízezrek nézték meg – Videó