in , ,

Az osztrákoknak is lassan annyi: Az osztrákok ötöde más országban született, tízből négy bécsi lakos külföldi származású

Ausztriában 1,7 millió olyan ember él, aki más országban született

Ausztriában 1,7 millió olyan ember él, aki más országban született; ez az osztrák lakosságnak csaknem egyötöde – derül ki az Osztrák Integrációs Alap statisztikájából. A felmérés rámutat: A bevándorlók – az osztrákokkal szemben – a nagyvárosokat részesítik előnyben, ennek következménye, hogy tízből négy bécsi lakos migrációs hátterű – ez közel 700 ezer külföldit jelent az osztrák fővárosban. A vizsgálat azt is megállapította, hogy Bécsben csak minden második tanulónak a német az anyanyelve.

Az Ausztriában élő, migrációs hátterű lakosság több mint fele (53,6%) más országból, Bosznia-Hercegovinából (168 500 fő), Törökországból (159 700), Szerbiából (143 200), Szíriából (48 500) vagy Afganisztánból (43 100) származik. A bevándorlók – az osztrákokkal szemben – a nagyvárosokat részesítik előnyben – míg az osztrákok egyharmada, addig a migránsok kétharmada választja lakóhelyéül a várost. Ők a fővárost kedvelik a legjobban (40 százalékuk, összesen 688 900 ember költözött Bécsbe), minek eredményeképpen tízből négy bécsi lakos migrációs hátterű. Felső-, illetve Alsó-Ausztriát is sokan kedvelik: ezeket a tartományokat a migránsok több mint tíz-tíz százaléka (231 300, illetve 214 800 fő) választotta. A vidéki városok közül Salzburgot (32 százalék), Welst (31,3 százalék) és Innsbruckot (30,8 százalék) választották legtöbben lakhelyül. Bécsben a 15. kerületben (Rudolfsheim-Fünfhaus) a legmagasabb a külföldiek aránya (48 százalék), a 20. kerületben (Brigittenau) valamivel kevesebben vannak (45 százalék); míg az ötödik kerület (Margareten) áll a harmadik helyen (44 százalék).

Bécsben minden második tanulónak nem német az anyanyelve. A 2017/18-as tanévben 1,1 millió tanulót tartottak nyilván, és több mint egynegyedük (26%) nem a németet használja, viszont a közép- és műszaki iskolákban a tanulók háromnegyedének nem német az anyanyelve.

Az ország más részeinek közép- és műszaki iskoláiban a tanulók egyharmada nem németül kommunikál.

A munkanélküliség csökkent: míg 2018-ban 6,7%, addig az azt megelőző évben 7,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Tavaly a migránsok 11,8 százaléka, míg Bécsben 17,4 százaléka volt munkanélküli.

MTI, Hír TV

(hirtv.hu)

Oszd meg másokkal is!

Nézegessen fotókat: ezek akarják Trumpot megbuktatni….

Hoppá! Salviniék tartományonként hódítják el a baloldaltól Olaszországot