in ,

Az olaszok is csicskítják Brüsszelt? – Megalakulhat az új olasz kormány: aggódhatnak Brüsszelben

Több mint két és fél hónapos alkudozás után megalakulhat az új olasz kormány

Több mint két és fél hónapos alkudozás után megalakulhat az új olasz kormány. Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga koalíciója veszi át a hatalmat Rómában, egy külsős miniszterelnökkel. Az új kormány programja tele van olyan pontokkal, amelyek komoly aggodalmat okoznak Brüsszelben. Ilyen a bevándorlás ügye is, fel akarja gyorsítani az illegális bevándorlók kitoloncolását, korlátozhatja a civil szervezetek tevékenységét a Földközi-tengeren, és a mecsetek működését is szigorítani akarja az új olasz kormány.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga Giuseppe Conte jogászt javasolja közös miniszterelnök-jelöltként – jelentette be hétfőn Luigi Di Maio, az M5S párt vezetője mikroblogján. „Igazán büszke vagyok, hogy Giuseppe Contéra esett a választás, hogy ő legyen a két párt megegyezésén alapuló politikai kabinet vezetője” – írta Di Maio.

Di Maio szerint annak ellenére, hogy Conte nem szerzett parlamenti mandátumot, az M5S párt a létrehozandó kabinet tagjának jelölte.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom párt vezetője és Giuseppe Conte jogász (MTI/AP/Alessandra Tarantino)

Elsők az olaszok

Luigi Di Maio kijelentette: „elsők az olaszok”. Az Öt Csillag Mozgalom azért született, hogy a közvetlen demokrácia eszközeként az Európai Unió felülről érkező szabályaival szemben az olaszok érdekeit képviselje.

Matteo Salvini, a Liga vezetője is ugyanezt hangsúlyozta,  az olaszok érdekeit fogják szem előtt tartani. A közös kormányszerződésükben az európai uniós szerződések felülvizsgálata is szerepel, ugyanakkor megnyugtatták az uniót és a külföldi megfigyelőket, miután a piac negatívan reagált a születendő olasz kormány hírére.

Azt hangoztatták, hogy nem kell félni az új olasz kormánytól, mindent tiszteletben fognak tartani, de „elsők az olaszok”, valamint az olaszok érdekei – erről beszélt Matteo Salvini. Az elemzők szerint a születendő római kormánnyal már meg is kezdődött az európai parlamenti választások kampánya.

Mintának tekintik a magyar bevándorláspolitikát

A Liga sok szempontból mintának tekinti a magyar bevándorláspolitikát, azonban van egy olyan pont, ahol ellentét lehet Róma és Budapest között. Az olaszok ragaszkodnának a kötelező kvótákhoz.

Nagyon általánosan fogalmaz a két párt közös kormányszerződése, automatikusan a menedékkérők áthelyezését szorgalmazza, és kötelező jelleggel, de ezt részletesen nem bontakoztatja ki. Ennél is fontosabb, hogy a Liga, amely a belügyminiszteri tárca várományosa, a választási kampányában Orbán Viktort nevezte meg példaképének, ami az európai migrációs politika új irányát illeti.

Ebben a kormányszerződésben a külső határvédelem erősítése szerepel, a nem kormányzati szervezetek külföldi finanszírozásának az átláthatósága, kötelező jelleggel, és az illegális bevándorlók eltávolítása Olaszországból.

Jelenleg úgy tűnik, hogy prioritásnak a Liga vezette belügyminiszteri tárca számára nem a menedékkérők áthelyezése lesz – erről valószínűleg európai uniós szinten fognak egyeztetni –, hanem az, hogy az illegális bevándorlókat minél előbb eltávolítsák Olaszországból, valamint teljesen leállítsák az olaszországi partokra érkező illegális migrációt.

 

(forrás:www.hirado.hu)

HISSZÜK HA LÁTJUK – Horst Seehofer rendrakást ígér a német idegenrendészetnél

Kacsák után most teknőst mentettek a fővárosi rendőrök – mutatjuk a videót