in ,

Az EP-választások eredménye hasonlatos a 2014-es országgyűlési választásokéhoz, mutatjuk!

Izgalmas összevetni a mostani EP-választásokat a 2014-es országgyűlési választások eredményével, mert hasonló a mintázat.

Érdekes összevetni a mostani EP- és önkormányzati választások eredményeit a 2014-es magyar parlamenti választások eredményeivel.

Vasárnap a Fidesz-KDNP az EP-választásokon 44,62 százalékot kapott, több mint kétmillió szavazattal.

 

Az új Tisza párt 29,69 százalékot ért el, a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek 8,1 százalékot, a Mi Hazánk 6,76-ot. A Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4 százalék alatt teljesített, s ezzel nem tudtak egy képviselőt sem küldeni az EP-be.

Az önkormányzati választásokon 55 százalékkal nyert a Fidesz-KDNP, a 26 megyei jogú városból 14-et húzott be.

A 2014-es országgyűlési választásokon a Fidesz-KDNP 44,9 százalékot kapott. Az akkori nagy baloldali tömb, a Mesterházy Attila vezette MSZP–Együtt–DK–PM–MLP választási szövetség 25,6 százalékot kapott, az akkor Vona Gábor vezette Jobbik 20,2 százalékot, s a Schiffer András vezette LMP 5,34-et.

Azaz a mostani EP-választások a 2014-es országgyűlési választások mintázatát követik egy majdnem 45 százalékos Fidesz-KNDP-vel és tőle balra egy 25-30 százalékos párttal, ami mellett még kisebb párt rúg labdába.

A 2014-es 44,9 százalék kétharmadot jelentett a Fidesznek a parlamentben.

A Nézőpont Intézet emellett lemodellezte a mostani EP-választások alapján, hogy mi történt volna egy ugyanilyen eredményű országgyűlési választáson most. Mint írják: „ a 2010 óta kormányzó 

Fidesz az összes mandátum háromnegyedét is megszerezhette volna.”

Hozzáteszik, hogy az ellenzéki pártok a 2022-esnél is nagyobb vereséget szenvedtek volna.

 

 

(Mandi)

 

 


 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Plakátrongáló Lukácsi Katalin futása – Bognár Zsolt is körberöhögte a primitív politikust – Videó

Bognár Zsolt Magyar Péter eredményeiről: a játszma nyitott