in ,

Az ellenzék milliárdokat pazarol közpénzből az előválasztásra!

Milliárdos tétel lehet az előválasztás, de megéri mindez az ellenzéknek?

 

A 24.hu információi szerint az előválasztáson az egyéni jelöltek költekezésének nincs plafonja, elszámolni sem kell külön a résztvevőknek a lebonyolítók felé; a miniszterelnök-jelölti kampány büdzséjéről pedig nincs információ, mert a nagyobb ellenzéki pártok nem nyilatkoznak az ügyben.

 

 

Komoly anyagi áldozatot hoz az ellenzék azért, hogy már most ősszel kampányoljon, illetve lebonyolítsa az előválasztást – írta ma a 24.hu, amely korábban bazári alkudozásként értekezett a „versengésről”. A cikk ugyanakkor azt is írja, hogy a pénzügyi áldozatra egyfajta befektetésként tekintenek a felek: „aki most jól szerepel, az jövőre több tekintetben előnyösebb helyzetben lesz, és később több állami támogatásra számíthat,

ennyiben tehát észszerű az »áldozat«, sőt, a verseny miatt szükségszerű is”

– fejtegetik.

Érdemes felidézni, mit írt korábban a 24.hu az előválasztásról: „Az elmúlt hónapokban rég nem látott kavarás ment a színfalak mögött, és mivel egy-egy párt jellemzően csak a körzetek felében állít saját jelöltet, tág tere nyílt a visszalépéseknek, a helyenként a részt vevők szerint is bazári alkudozásnak.

Bár a történet a Gyurcsány-párt kiszorításának szándékával kezdődött,

a DK és a Jobbik nyár eleji megállapodása megmutatta, hogy a háttérben nem várt fordulatok történhetnek, és történtek is: a Momentum például kényszerűségből az MSZP felé sodródott.”

Politikai versengésnek nyoma sincs

Korábbi elemzésünkben mi is arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a DK és a Jobbik a legnagyobb nyertese az előválasztásnak. A Jobbik 57 körzetben támogat más jelölteket, miközben összesen 92-en léptek vissza a párt politikusai javára. A DK mindössze 39 helyen támogat másokat, de 59 körzetben ő a kedvezményezett. Egymás politikusait közel azonos arányban (16-14 Gyurcsány Ferencék javára) segítik.

Az előválasztás vesztese a Párbeszéd és az LMP, amely 85, illetve 65 helyen támogatja a többi párt jelöltjeit, ám cserébe csak 28, illetve 23 helyen állnak be politikusai mögé a többiek.

Így állhat össze a kampánybüdzsé

Visszatérve azonban a 24.hu hétfői elemzésére, az egyik ellenzéki pártigazgató állításra hivatkozva azt írják, az egymilliárd forintot is elérhetik az előválasztás költségei, de biztosat csak október végén lehet majd mondani, amikor lezárul a folyamat.

Az előválasztás menetrendje:
Augusztus 15.: jelentkezési határidő a jelöltek számára (összesen 271 egyéni jelölt jelentkezett).
Augusztus 23. – szeptember 6.: aláírások gyűjtése: az egyéni képviselőjelölteknek 400, a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer aláírás szükséges az induláshoz. Szeptember 18–26.: az előválasztás első fordulója.
Október 4–10.: második forduló a miniszterelnök-jelölteknek, amennyiben az első körben egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább felét.

A milliárdos nagyságú összeg alapvetően három tételből áll majd össze – írja a 24.hu, megemlítve, hogy az előválasztás egyes voksolásai egy külön, nagyobb tétel; külön költsége van az egyéni jelöltek már elstartolt kampányának, aláírásgyűjtésének; és lesz egy önálló nagyobb költsége a kormányfőjelölti kampányoknak is.

A portál információi szerint minden egyes párt 20–20 millió forintot ad ebbe a tételbe, ám „a DK és a Jobbik további 20–20 millió forintot tervez hozzáadni az összeghez, tartva attól, hogy az eredetileg betervezett 120 millió forint nem lesz elég”. Ezt a pénzt a választás infrastrukturális lebonyolítására szánják.

Átláthatatlan kampány

Nagyobb tételt jelentenek az egyéni jelöltek, akár 3-6 millió forint/fő, bár ezt legfeljebb csak nagyságrendileg lehet megbecsülni. A jelöltek kampánya „különböző intenzitású és »forrásgazdag« lesz annak függvényében, hogy szoros verseny várható-e az ellenzéki jelöltek közül, illetve, hogy maga a körzet mennyire számít »hozhatónak« a Fidesszel szemben jövő tavasszal” – írják.

Kiemelendő továbbá, hogy az egyéni jelöltek költekezésének nincs felső határa, tehát itt is előnnyel indul az a párt, amely nagyobb humán- és anyagi erőforrással bír, de a 24.hu azt is megtudta,

elszámolni sem kell külön a résztvevőknek a lebonyolítók felé, „tehát utólag nem feltétlenül fogjuk megtudni, hogy ki mennyit költött az előválasztás során.”

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti kampány is jelentős forrásokat emészthet fel. Mint a portál írja, „Az egyik esélyesebb jelölt pártjától úgy értesültünk: a »nagyobb« miniszterelnök-jelölti kampányok 50–100 millióba is kerülhetnek, a kisebbek ennél kevesebbet”, de konkrétumokkal itt sem tudott szolgálni a lap, mert Márki-Zay Péteren kívül sem a DK, sem a Jobbik, sem pedig az MSZP nem reagált a megkeresésükre.

A Párbeszéd viszont azt írta a 24.hu-nak: idei büdzséjükben előzetesen 40 millió forintot tettek félre az előválasztásra.

A Momentum pedig úgy reagált: „Parlamenten kívüli pártként leginkább a támogatóink által adott pénzek tudnak minket a kampány során segíteni. Ezek a támogatások viszont nem kiszámíthatóak, sőt, a jelölteknél is nagyon különbözőek lehetnek. A jelöltek kapnak valamennyi központi támogatást, de emellett maguknak és a pártnak is gyűjtik az adományokat.”

 

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Hatalmas trollkodás – Ízekre szedte Jakab Péter a népszerű humorista, Somogyi András (Videó!)

Hát ez rohadt ciki: a főváros közvetlenül nem tudja megakadályozni az atlétikai vb-t