in

Az ellenzék esélytelen – A budapestiek Tarlós István mellett

Fél évvel a voksolás előtt Tarlós Istvánnak van a legjobb esélye arra, hogy megnyerje az őszi főpolgármester-választást

Fél évvel a voksolás előtt Tarlós Istvánnak van a legjobb esélye arra, hogy megnyerje az őszi főpolgármester-választást, ugyanis a budapestiek fele (48 százalék) őt támogatná szavazatával egy most vasárnap esedékes szavazáson.

Karácsony Gergelyt 29, Puzsér Róbertet pedig a budapestiek 9 százaléka támogatja – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából. A főpolgármesternek közel félmillió fős biztos szavazótábora van a fővárosban, Karácsony Gergelynek alig több mint 300 ezer, Puzsér Róbertnek pedig 100 ezer főre tehető támogatói köre van az adatok alapján.

A Nézőpont Intézet Budapesten végzett közvélemény-kutatása alapján látható, hogy Tarlós István győzelmi esélyei magasak. Az 1.400.000 szavazópolgár több, mint fele, nagyságrendileg 800 ezer budapesti – köztük 160 ezer ellenzéki – elégedett a munkájával. Ettől nem függetlenül pedig a megkérdezettek 72 százaléka arra számít, hogy 2019 októbere után is ő lesz a főpolgármester. Tarlós újrázása mellett szól az is, hogy a budapestiek leginkább őt tartják alkalmasnak a város vezetésére (70 százalék). A főpolgármester imázsának fontos eleme továbbá, hogy a három induló közül leginkább megbízhatónak (43 százalék) és leginkább kompetens vezetőnek is őt tartják (49 százalék).

A budapesti pártpreferencia-adatok alapján látható, hogy Tarlós István 7 százalékponttal népszerűbb a Fidesz-KNDP-nél a fővárosban. A kormánypártok a biztos szavazók körében 41 százalékpontos támogatottsággal bírnak, amely hat százalékpontos növekedést mutat tavaly szeptember óta. Tarlósra az ellenzéki szimpatizánsok 16 százaléka is szavazna. A szétaprózódott ellenzéki térfél legerősebb szereplője továbbra is a Momentum Mozgalom (13 százalék), a többi párt tíz százalék alatti támogatottsággal bír.

A főpolgármester kedvezőnek mondható megítélésével szemben Karácsony Gergely imázsa hátrányosan alakult: mindösszesen 20 százalék szerint ő a leginkább vezető típus, a budapestiek szerint. Kellemetlen a zuglói polgármester számára, hogy minden negyedik ellenzéki szimpatizáns (27 százalék) úgy nyilatkozott, hogy nem örülne, ha Karácsony komoly politikai poszthoz jutna. Mindemellett őt tartják a leginkább bevándorláspárti (30 százalék) politikusnak is. Puzsér Róbert pozícióját erősítheti, hogy leginkább a pozitív imázsjegyekben erős, legtöbben a hiteles (12 százalék) és tisztességes (11 százalék) jelzőket tartják rá igaznak, de ezek a számok is jelentősen elmaradnak a főpolgármester hasonló kategóriában tapasztalt értékeitől (43, illetve 35 százalék).

 

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. március 28. és április 5. között készült 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb budapesti lakosságra nem, kor, és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.

(nezopontintezet.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bajnai nagyon tiszteli Soros Györgyöt – A libás gazember visszatér a politikába???

Végre! Orbán Viktor egyik nagy ellensége megbukott – Visszahívta Cecilia Wikströmöt EP-listája éléről a svéd liberális párt