in ,

Amerikai forgatókönyv Fehéroroszországban – Tüntetők már molotov koktéllal dobálóznak

Molotov-koktélokkal támadtak a rendőrökre Minszkben

Molotov-koktélokkal támadtak a rendőrökre Minszkben, miután Fehéroroszországban folytatódtak az elnökválasztás utáni tiltakozások. A vasárnapi elnökválasztáson Lukasenko hatalmas győzelmet aratott. Az ellenzék szerint csalás történt, ezért nem hajlandóak elfogadni a választási eredményeket és utcára hívták támogatóiakat.

 

 

Csatatérré változott a fehérorosz főváros. Minszkben második napja tartanak az ellenzék által meghirdetett megmozdulások. Az emberek azért vonultak az utcára, mert nem hajlandóak elfogadni az elnökválasztás eredményét.

A vasárnapi voksoláson ugyanis elsöprő többséggel nyert az 1994 óta hatalmon lévő Alekszandr Lukhasenko. A feldühödött ellenzéki tüntetők azt skandálták, hogy takarodj és, hogy változást akarunk.

A demonstráció békésen indult, azonban hamar elszabadultak az indulatok. A tüntetők Molotov-koktélokkal támadtak a rendőrökre. Az erőszakos megmozdulások során az egyik tiltakozó meghalt, miután a kezében felrobbant egy pokolgép. A tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokban többen megsérültek. A demonstrálók barikádokat emeltek, amelyeket később meg is gyújtottak.

Az újabb öt évre megválasztott elnök szerint külföldről irányítják az erőszakos tüntetéseket. Az államfő kijelentette: Minszkben nem lesz Majdan – ezzel a kijevi Függetlenség terére utalt, amely a 2014-es ukrajnai forradalom egyik fő helyszíne volt.

Az ellenzék amellett, hogy utcára hívta támogatóit, lemondásra szólította fel az elnököt.

A voksoláson Lukasenka több mint 80 százalékot, míg Cihanouszkaja csaknem 11 százalékot szerzett. A részvételi arány 84 százalékos volt. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé.

Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Moldova és Azerbajdzsán támogatásáról biztosította Lukhasenkót.

Ezzel szemben az Európai Bizottság, az Egyesült Államok és Németország is aggodalmának adott hangot.

Szakértők szerint a fehérorosz tüntetők haragját az is fokozza, hogy az elnök nem adott megfelelő választ a koronavírusra, mindössze azt tanácsolta a lakosoknak, hogy igyanak vodkát.

(hirtv.hu)
Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hoppá! Putyin bejelentette az első orosz koronavírus-vakcina bejegyzését

Gajdics Ottó – Irány a Balaton!