in , ,

Amerika történelmének legvéresebb fegyveres ámokfutása: 58 halott Las Vegasban

Elképesztő mészárlás. :(

Ötven fölé emelkedett a Las Vegas-i fegyveres támadás halálos áldozatainak száma. A merénylet elkövetését hétfőn az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta. Egy 64 éves férfi gépfegyverével több száz lövést adott le egy zenei koncert alatt, majd a rendőrség megérkeztével végzett magával. További 515 sebesültet a kórházban ápolnak, a támadás az Egyesült Államok jelenkori történelmének legvéresebb fegyverrel végrehajtott tömegmészárlása.

 

Azonosították a gépfegyverrel lövöldöző férfit, aki a Mandalay Bay Hotel és Kaszinó 32. emeletének egyik erkélyéről lőtt a tömegbe helyi idő szerint vasárnap este. A 64 éves Stephen Paddockot a rendőrség lelőtte, meglátásuk szerint egyedül hajtotta végre a támadást. Egyelőre a helyi hatóságok sem tudják a támadás valódi okát, de nem tartják valószínűnek, hogy terrorcselekmény történt.

  • Legalább 58-an életüket vesztették,  515 további ember megsebesült a lövöldözés során
  • Az Iszlám Állam terrorszervezet hétfőn magára vállalta magára a Las Vegas-i tömeggyilkosságot
  • Az elkövető egy 64 éves nevadai férfi, akit a rendőrök hotelszobájában lelőttek, a férfinél 8 lőfegyver volt
  • A lövöldözés az Egyesült Államok jelenkori történelmének legvéresebb fegyverrel végrehajtott tömegmészárlása
  • A 64 éves férfi öngyilkosságot követett el hotelszobájában, még mielőtt a rendőrök elfoghatták volna
  • A támadásnak nincs magyar érintettje

A lövöldözés helyszíne “háborús övezethez” hasonlít

“Dühösek vagyunk. Gyászolunk. Meg vagyunk zavarodva” – mondta a nevadai kormányzó, Brian Sandoval. Carolyn Goodman, a város polgármestere további segítségre kérte a helyieket, mint mondta: leginkább a véradókra számítanak. Közben egyre több részlet derül ki az elkövetőről, a 64 éves Stephen Paddockról.

Floridában élő testvére, Eric Paddock  egy helyi lapnak azt nyilatkozta, hogy “derült égből villámcsapásként” érte őt a hír, a testvérét békés és nyugodt embernek ismerte. Erről számolt be a The Washington Post című napilap is, amely megírta, hogy információi szerint Paddock jogszerűen vásárolta a lőfegyvereket. A férfi a Las Vegastól mintegy 120 kilométernyire északkeletre fekvő Mesquite városkában élt. Családja, gyermkei nincsenek, partnernőjét ugyan letartóztatták, de azonnal tisztázták is.

Sebesült férfit visznek a Las Vegas-i Tropicana szállodában 2017. október 1-jén, miután több embert meglőtt egy fegyveres - a legfrissebb jelentés szerint, amely egy kórházi szóvivőre hivatkozik, az incidensnek két halálos és 24 sebesült áldozata van; az elkövetőt a rendőrök lelőtték (Fotó: MTI/AP/Las Vegas Review-Journal/Chase Stevens)Sebesült férfit visznek a Las Vegas-i Tropicana szállodában 2017. október 1-jén, miután több embert meglőtt egy fegyveres – a legfrissebb jelentés szerint, amely egy kórházi szóvivőre hivatkozik, az incidensnek két halálos és 24 sebesült áldozata van; az elkövetőt a rendőrök lelőtték (Fotó: MTI/AP/Las Vegas Review-Journal/Chase Stevens)

Quinn Averett, Mesquite rendőrségének szóvivője a The New York Times című napilap ripoterének elmondta, hogy Paddock nem volt büntetett előéletű, soha nem került összeütközésbe a törvénnyel. A Las Vegas-i seriff helyettese, Kevin McMahill szerint a férfinak néhány közlekedési kihágása volt, viszonylag rendszeresen tett látogatásokat Las Vegasban, mert szerencsejátékos volt. Az ABC televízió információi szerint Paddock korábban könyvelőként dolgozott, és vadászati engedélye vot, amely Alaszkára érvényes. Mesquite rendőrsége hétfőn átkutatta Paddock lakását, és fegyvereket és lőszereket talált.

Francia szolidaritás

Elsötétül keddre virradó éjjel a párizsi Eiffel-torony az előző napi Marseille-i késelés és a Las Vegas-i lövöldözés áldozatainak emlékére – jelentette be Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere a Twitteren.

Az EU és a NATO is részvétét fejezte ki az áldozatok rokonainak

Hivatalos közleményében az Európai Unió mély együttérzéséről biztosította az áldozatok rokonait és barátait, mihamarabbi felépülést kívánva az “alávaló támadás” sebesültjeinek. ”E szomorú pillanatban az EU vállvetve kiáll az amerikai nép mellett” – írta az unió külügyi szolgálata. Az Európai Unió részéről mások mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki a Twitteren. Leszögezte: “az ártatlan emberek meggyilkolása minden esetben támadást jelent mindnyájunk ellen”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról számolt be, hogy megrendítették a történtek, és szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és az Egyesült Államokat. A legalább ötven emberéletet követelő Las Vegas-i fegyveres támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett.

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma

Washingtonban hivatalosan bejelentették, hogy 58-ra emelkedett a Las Vegas-i lövöldözés halálos áldozatainak a száma, a kórházakban pedig 515 sebesültet ápolnak. Brian Sandoval nevadai kormányzó jelenlétében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársa a sajtótákékoztatón a leghatározottabban hangsúlyozta:  a tömegmészárlás elkövetőjének egyetlen nemzetközi terrorista csoporttal sem volt kapcsolata.

Trump: ” velejéig gonosz cselekedet volt”

Az amerikai televíziók élőben sugározták a Fehér Házból az elnök beszédét. Donald Trump meggyőződését fejezte ki, hogy a “tragédia és horror perceiben” az amerikaiak összefognak, “mint mindig”. Trump együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit, megköszönte a rendőrség, a mentők és mindazok közreműködését, akik azonnal segítséget nyújtottak. Külön kiemelte, hogy a rendőrség rendkívül gyorsan cselekedett. Bejelentette: szerdán a first ladyvel együtt Las Vegasba utazik, hogy találkozzon az áldozatok hozzátartozóival, továbbá mindenütt félárbocra eresztik a nemzeti lobogót. A nemzet egységét “nem lehet megtörni” – fogalmazott.  Hangsúlyozta: a first ladyvel együtt imádkozik, hogy a nemzet “egységre és békességre leljen”.

Donald J. Trump, amerikai elnök (Fotó: EPA/JIM LO SCALZO)

Washingtonban hivatalosan egyelőre nem kommentálták az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kairói bejelentését, amely szerint  a merénylő – aki nem sokkal korábban  áttért muszlim hitre –  a szervezet “katonájaként”   az iszlám Állam nevében követte volna el tettét. Több amerikai médium magukat megnevezni nem kívánó tisztségviselőkre hivatkozva ugyanakkor azt közölte, hogy az IÁ bejelentésének nincs alapja. Az amerikai belbiztonsági minisztérium közleményben szögezte le, hogy “jelenleg nincs információ arról, hogy az országot  különleges veszély fenyegetné”. A tárca ugyanakkor közölte: megerősítették a biztonsági intézkedéseket a középületek és a nyilvános rendezvények környékén.

Szijjártó: megdöbbentő az észak-amerikai erőszakhullám

Megdöbbentőnek nevezte az utóbbi napok észak-amerikai erőszakhullámát az M1 hírcsatornának nyilatkozva hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte, a helyi hatóságok tájékoztatása szerint egyik támadásnak sincs magyar érintettje.

Bejelentkezett az Iszlám Állam: ők gyilkoltak Las Vegasban

Az Iszlám Állam vállalta a támadás elkövetését – közölte a dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség, amely szerint a támadó néhány hónappal korábban áttért az iszlám vallásra.

Öngyilkos lett a tömeggyilkos

Ötven fölé emelkedett a Las Vegas-i lövöldözés halálos áldozatainak a száma – közölte a helyi rendőrség. A támadásban megsebesült személyek száma meghaladja a 400-at. A rendőrség átkutatta a támadó hotelszobáját, ahol összesen 8 lőfegyvert foglaltak le. Joseph Lombardo, Las Vegas-i sheriff később elárulta: nem a rendőrök ölték meg a támadót, a 64 éves saját kezével vetett véget életének.

Először arról érkezett jelentés, hogy valaki emberekre lő a kaszinó közelében. Riasztották a rendőrséget, majd kórházba szállították a sebesülteket. A Hollywood Reporter című lap értesülése szerint az áldozatokra a szálloda egyik erkélyéről lőtt a támadó. Korábbi jelentések azt sem zárták ki, hogy nem csak egy támadó lövöldözött.

Forrás: TwitterForrás: Twitter

A hatóságok lezárták a szállodák övezte Las Vegas Strip nevű sugárútszakaszt és a 15-ös számú államközi főutat. A McCarran nemzetközi repülőtérre irányuló egyes járatokat más repülőtérre irányítottak át.

A lövöldözés Jason Aldean énekes koncertje végén kezdődött, majd kis idő után abbamaradt. A támadó azonban újra lőni kezdett a tömegbe, ekkor már mindenki fejvesztve próbált menekülni a parkolók irányába. Sokan asztalok alá bújtak, melyeket később arra használták, hogy biztonságba szállítsák a sebesülteket.

Az ABC televízió felvételei megrázó eseményeket, a lövöldözés alatti pánikot mutatják be. Csak erősebb idegzetű olvasóink tekintsék meg!

Pánik és káosz a lövöldözés után

A szemtanúk szerint a fegyveres támadó több száz  lövést leadott egy automata fegyverrel. Rengeteg embert megsebesített, emberek százai szaladtak ki a a koncertről, sokan a parkoló autók felé vették az irányt. A sebesültek a járművek között próbáltak megpihenni, hogy megvizsgálják lőtt sebeiket.

“Mindenütt vér volt. Az emberek a parkolóban feküdtek, megpróbálták elállítani a vérzést – mesélte az egyik szemtanú, aki a CBS-nek elmondta, hogy ő a koncert első sorában állt, amikor repülni kezdtek a golyók az emberek felé. A zenét hallgatók eleinte leguggoltak, lefeküdtek a földre, így próbálták elkerülni a golyókat. A támadó azonban gépfegyverével több száz lövést adott le, így nem volt hová menekülni.

Nevadában nem nehéz gépfegyvereket felhalmozni

Nevada államban a “leglazábbak” a fegyvertartási törvények. Az emberek szabadon hordhatnak maguknál lőfegyvereket, még fegyvertulajdonosként sem kell regisztrálniuk. A vásárlásnál ugyan leellenőrzik a jövőbeli tulaj hátterét, de a pisztolyokat és puskákat rengeteg esetben továbbadják – sokszor ismeretlen embereknek.

Az államban szabadon lehet automata vagy félautomata fegyvert vásárolni, a lőszereket is korlátlan mennyiségben árulják. A Las Vegas-i lövöldöző is az automata fegyverének köszönhetően tudott ekkora pusztítást véghez vinni viszonylag rövid idő alatt.

A rendőrség lelőtte a lövöldözőt 

A helyi rendőrség hétfő hajnali közlése szerint a lövöldözőt lelőtték. A tettes a városban lakott, és bár a rendőrség úgy gondolja, tettét egyedül követte el, elkapták a nőt, aki vele együtt utazott az incidenst megelőzően. Jelenleg kihallgatás alatt áll.

(Fotó: EPA/PAUL BUCK)

A városi rendőrség a Twitteren jelentette be, hogy egy feltételezett elkövetőt lelőttek, ami arra utalt, hogy nem zárják ki: nem egyedül lövöldözött emberekre. Az incidens helyi idő szerint vasárnap este fél tizenegykor kezdődött a Mandalay Bay Hotel és Kaszinónál egy country-koncert vége felé.

Spöttle: Az elkövetkezendő órák lehetnek érdekesek

Egyelőre nem tételez fel a Las Vegas-i rendőrség terror, vallási vagy politikai indíttatást a lövöldözés mögött, jelenleg a tettes személyazonosságának megállapítása mellett egy amerikai születésű nőt keresnek az esettel kapcsolatban – foglalta össze a legújabbakat Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

A keresett nő neve nyilvános – tudatta. Az a biztos, hogy még nem lehet tudni, mi történt pontosan – fejtette ki. Érdekes lehet, ha a lelőtt férfi közösségi médiáját fogják átvizsgálni, hiszen volt már arra példa, hogy amerikai állampolgár az interneten esküdött hűséget az Iszlám Államnak. Hozzátette: az elkövetkezendő órák lehetnek érdekesek.

A szakértő elmondta: egy büntetlen előéletű amerikai állampolgárról van szó, elképzelhető, hogy mentális problémákkal küzdött a férfi, és ezért nyitott tüzet.

(Fotó: EPA/PAUL BUCK)

Georg Spöttle azt is mondta, a férfi vagy a fekete piacon szerezte be a sorozatlövőt, vagy maga is értett annyira a fegyverekhez, hogy visszaalakította a lőfegyvert.

A szakértő a fegyverlobbiról is beszélt, amellyel kapcsolatban azt mondta, olyan sok pénzt jelent az Egyesült Államoknak, hogy eddig nem is mertek a kérdéshez hozzányúlni. Habár voltak korábban próbálkozások a lőfegyverek visszaszorítására – például Barack Obama elnöksége alatt -, azonban ma még mindig nagyon egyszerű lőfegyverhez jutni több államban is. Emellett óriási az illegális fegyverpiac is – tette hozzá.

Nógrádi: profi módon választotta ki a helyszínt a támadó

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 híradójában nyilatkozott. Szerinte, az illető abszolút profi módon választotta ki a helyszínt. Las Vegas a szórakozás központja, így mindazok, akik a szerencsejáték és a koncertek ellen vannak, azok számára ez a város egy negatív szimbólum.

Az amerikaiak jelentős része járt már Las Vegasban, de a lényeg az, hogy a város kiválasztása azt szimbolizálja, hogy az illető tudatosan választott. Ennyi halott 2001. szeptember 11 óta nem volt.

Az Egyesült Államokban a fegyverviselet az élet része – hangsúlyozta a szakértő. Minden választáskor óriási vita volt a fegyverviseléssel kapcsolatos kérdések és korlátozások. Lényeges változás azonban nem történt évek óta.

(hirado.hu)

VÉGE? Búcsút inthetünk a Tescónak????

Pörzse Sándor átlépett egy határt – A Jobbik ismert arca nekiment a székelyföldi magyaroknak