in ,

Alakul a baloldali börtönválogatott – Másodszor is elítélték Medgyessy volt helyettes államtitkárát

Kodela Lászlót, Medgyessy Péter volt helyettes államtitkárát másodszor ítélték jogerősen pénzbüntetésre bűncselekmény elkövetése miatt

Budapest, 2008. június 20. Kodela László, a Miniszterelnöki Hivatal egykori humánpolitikai helyettes államtitkára a Fõvárosi Bíróságon. A bíróság Kodelát hivatali befolyással üzérkedés bûntette alól felmentette, adócsalás miatt azonban egy év, három év próbaidõre felfüggesztett börtönbüntetésre és 2,4 millió forint pénzbüntetésre ítélte elsõ fokon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kodela Lászlót, Medgyessy Péter volt helyettes államtitkárát másodszor ítélték jogerősen pénzbüntetésre bűncselekmény elkövetése miatt – írja a Magyar Nemzet.

A portál arról ír, a táblabíróság pénteken, közleményében idézte fel, hogy a Budapesti VIII. kerületi Ügyészség még 2015 márciusában emelt vádat a Miniszterelnöki Hivatal korábbi helyettes államtitkárával, továbbá egykori miniszterével szemben hűtlen kezelés bűntette miatt. Arról sajtóértesülésekből tudni, hogy a két érintett Kodela László, volt helyettes államtitkárról és Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter.

A közlemény szerint bár a Pesti Központi Kerületi Bíróság megismételt elsőfokú eljárásában a két vádlottat az ellenük emelt vád alól felmentette, ugyanakkor a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2020. november 11-én hozott ítéletével a volt helyettes államtitkár elsőrendű vádlottat mint tettest, az egykori miniszter másodrendű vádlottat mint bűnsegédet bűnösnek mondta ki hűtlen kezelés bűntettében. A vád szerint az elsőrendű vádlott Kodela László cége képviseletében eljárva 2008 júniusában indokolatlan szerződést kötött az akkor ügyvédként tevékenykedő másodrendű vádlottal, Kiss Elemérrel azért, hogy az a Közlönykiadó Kft. tulajdonába kerülő kehidakustányi ingatlanhoz kapcsolódóan tervezett konferenciaturizmus-projekt megvalósításához jogi segítséget nyújtson. E szerződés 2010. november 30-ig volt hatályban, amelynek ideje alatt az elsőrendű vádlott vagyonkezelői kötelezettségét megszegve, szükségtelenül 4 200 000 forint kifizetését engedélyezte a másodrendű vádlottnak, aki nem a szerződésének megfelelően járt el.

A Magyar Nemzet 2009. októberében írta meg, hogy mintegy bruttó 900 ezer forintnyi fizetést kap havonta két állami cégtől Kodela László, a kancellária egykori helyettes államtitkára, akit a brókerbotrány kapcsán (…) jogerősen elítélt a bíróság. 2009-ben Kodela első számú kenyéradója a Magyar Közlöny, Lap- és Könyvkiadó, amelynek az ügyvezető igazgatói posztját látta el, amivel a kiadó honlapján nyilvánosságra hozott adatok szerint bruttó 850 ezer forintot keresett havonta. Bár az elmarasztaló ítélet a közügyek gyakorlásától nem tiltotta el, elvárható lett volna, hogy a kiadó tulajdonosa, a Miniszterelnöki Hivatal eltávolítsa posztjáról; Kodela azonban maradt.

 

 

(pestisracok.hu)

 

Add tovább!

ifj. Lomnici Zoltán: a baloldal alkotmányos válsággal fenyeget

Röhögjünk együtt – Kamu Geri azt mondta, hogy képes Magyarország újraegyesítésére!