in ,

Akkor mégsem lopnak? Sohasem volt még ekkora értékű aranytartaléka Magyarországnak

A monetáris arany értéke március óta áll 4 milliárd euró felett

A monetáris arany értéke március óta áll 4 milliárd euró felett, amikor az MNB a hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai céljait szem előtt tartva 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát, amelynek szeptembertől ismét folyamatosan nőtt az értéke, decemberi szintje rekordot jelent. Decemberben ismét nőtt a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka: a 38,3 milliárd euróból 4,9 milliárdot tesz ki a monetáris arany – hívta fel rá a figyelmet a Világgazdaság. 

Majdnem másfél milliárd euróval nőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartaléka a decemberi adatok alapján – derült ki az MNB honlapjáról. Míg november végén a nemzetközi tartalékok 36,9 milliárd eurót tettek ki, addig ez a szám 38,3 milliárdra emelkedett december 31-re, amiből 31,8 milliárd az SDR-valutakosárban levő deviza. A mutató a szeptemberi 4,5 milliárdos emelkedés után októberben és novemberben összesen 1,3 milliárddal csökkent, ám decemberben ismét növekedett.

A jegybank honlapján megjegyzi: az MNB 1924-es alapítása óta tart aranytartalékot, amelynek állománya a második világháborúig emelkedett, majd a háború végén az MNB legendás „Aranyvonatán” mintegy 30 tonna súlyú aranytömböt és aranypénzt menekített ki a jegybank az ausztriai Spital am Pyhrn-be. A kimenekített aranytartalék teljes mértékben visszakerült az ország tulajdonába a háború lezárását követően, ami fedezetként támogatta a magyar gazdaság stabilizációját és a pénzügyi konszolidációt a forint bevezetésekor. A rendszerváltás idején a Magyar Nemzeti Bank akkori vezetésének döntése következtében Magyarország aranytartaléka több lépcsőben 46 tonnáról 3,1 tonnára csökkent, és a készlet egészen 2018-ig változatlan maradt. Az MNB először 2018-ban döntött az aranytartalék jelentős növeléséről, amelynek keretében 2018 októberében az aranytartalék szintje a korábbi állomány tízszeresére (3,1 tonnáról 31,5 tonnára) emelkedett.

 

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

One Comment

Covid-gyógyszert fejlesztő cégben van 80%-os tulajdona Novak Djokovicnak

Kaltenbach: „Orbán és bandája csak a tünet. A betegség maga az ország”