in , ,

Akcióban a V4-ek hírügynöksége! A V4NA kikérte a vakcinaszerződéseket Brüsszeltől

Egyre több helyről éri bírálat Brüsszel koronavírus elleni vakcinabeszerzését

Egyre több helyről éri bírálat Brüsszel koronavírus elleni vakcinabeszerzését, melyet az Európai Bizottság koordinál, mert nemhogy nem nő a szállított vakcinamennyiség, de az idő múlásával egyre kevesebb lesz. Ahogy megírtuk, az olaszok beperlik a Pfizert, és már a német egészségügyi miniszter is Brüsszelt kritizálja. A V4NA nemzetközi hírügynökség levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben kikéri a beszerzésekre vonatkozó szerződéseket.

 

Egyre több tagállam bírálja az Európai Unió közös koronavírus elleni vakcina beszerzését, miután a tagállamok átoltottsága messze elmarad Izraelhez, az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz képest.

A közös beszerzést lebonyolító Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kitart amellett, hogy a döntés a közös beszerzésről jó döntés volt, ugyanakkor szerdán arra is felhívta a figyelmet, hogy fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinációkat.

 

Ehhez viszont elegendő mennyiségű vakcinára lenne szükség, ami azonban nem áll rendelkezésre.

A szűk keresztmetszet a globális gyártókapacitás, nem pedig a megrendelt vakcinák száma, magyarázkodott Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos. Ez azonban NEM MAGYARÁZZA MEG AZT, HOGY MÁS ORSZÁGOK, PÉLDÁUL AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG MIÉRT KAP TÖBB ADAGOT A MÁR LEGYÁRTOTT VAKCINÁKBÓL.

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Babis cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő is kritikával illette az Európai Bizottságot a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban, és bírálták az uniós intézmények lassú engedélyeztetési eljárását.

ANDREJ BABIS AZT IS KIJELENTETTE, HOGY AZ UNIÓS KÖZÖS BESZERZÉS CSAK HÁTRÁNYT JELENT A CSEHEK SZÁMÁRA.   

Markus Söder bajor miniszterelnök a Bild am Sonntagnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KUDARCOT VALLOTT FELADATÁBAN, KÉPTELEN VOLT ELEGENDŐ VAKCINÁT LEFOGLALNI. Szerinte a Bizottság beszerzési eljárása nem volt megfelelő, túl bürokratikusan terveztek, túl kevés vakcinát rendeltek azokból, amelyek valóban megfelelők lennének, és túl sokáig tartottak a tárgyalások az oltóanyag áráról.

A V4NA levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, akitől tájékoztatást kértek a vakcinabeszerzésekről, és kikérték a beszerzésekre vonatkozó szerződéseket.

Arról is kérdezték az elnököt, hogy kik és mikor tárgyaltak a vakcinabeszerzésekről, kik írták alá a szerződéseket a gyártókkal, és pontosan mikor és milyen mennyiségben rendeltek vakcinát.

 

 

(origo.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Civil Kör: a Mély Állam vadászik a Trump-hívőkre – Videó

Járvány! Az oroszok és a kínaiak segítenek, az EU nem! Jön az orosz vakcina – Milliós tételben!