in ,

Akár halált is okozhat kedvencünknek Kamu Geri méhlegelője

Óbuda középpontjában található Flórián teret májusban nyilvánították méhlegelővé

Óbuda középpontjában található Flórián teret májusban nyilvánították méhlegelővé. Az ezt jelző méhecskés táblának időközben lábakélt, így mára csak a lábszárközépig érő toklász és a pázsitfűfélék pollenétől tüsszögő emberek jelzik a zöldterület vélt hivatását.

 

 

A toklász egy gyakori gyomnövény, az egérárpa kalászának egy része. Aki kutyát tart, az úgy tekint erre a pici szúrós dologra, mint az ősellenségére.

A meleg nyári hónapokig az egérárpa megnő, kalászosodik, majd a kalásza kiszárad, elkezd szétesni és ennek a kiszáradt kalásznak a részei, a toklászok mindenfelé széthordódnak, mindenre ráakadva, mindenbe beleszúródva elterjednek”

– ismertette Dr. Horváth Dávid állatorvos a 888.hu-nak.

 

 

A problémát az okozza, hogy a toklász nemcsak az ember zoknijába, cipőjébe mászik bele, hanem a kutyába is.

Amibe belefúródik, abban képes befelé haladni, vándorolni, viszont kifelé haladni, vagy kiesni sohasem képesek”

– hangsúlyozta az állatorvos.

A toklász bárhova is kerül (fül, orr, lábujjak köze, here, péra) nagy kellemetlenséget okoz nemcsak a gazdinak, de az ebnek is.

Az egyszerű esetek akár 8000-10000 Ft nagyságrendűek is lehetnek, a bonyolult operáció akár 50000-100000 Ft nagyságrendű összeg is lehet kompletten”

– válaszolta Horváth doktor, amikor a toklász eltávolításának anyagi költségeiről kezdtünk el beszélgetni.

 

Videó

 

@vet_obarg

жестко однако

♬ Beggin’ – Måneskin

 

 

 

 

A problémát fokozza, hogy „finomabb bőrű szervekbe kerülve a növény nagy távolságokra képes eljutni az állat bőre alatt, ezzel súlyos gyulladást okozva.”

Talán az egyik legszerencsétlenebb eset az lehet, ha a toklász a kutya orrába jut, mert ebben az esetben az eltávolítás kívülről nem lehetséges, ezért „az orrüreget fel kell nyitni, az orrcsontot el kell fűrészelni, a gyulladásos orr nyálkahártyájának egy részét ki kell venni”
– sorolta az állatorvos.

 

 

 

De nem ez az egyetlen veszély, amivel négylábú barátunk Karácsony valamelyik méhlegelőjén összetalálkozhat.

A hosszú fű és a bokrok kedveznek a kullancsoknak, amik akár halálos kórokat is hordozhatnak, például babéziózist, de akár Lyme-kórt is elkaphat tőlük a kedvencünk.

És ez még mindig nem a legvége: a közterületen elhelyezett rágcsálóírtók is veszélyt jelenthetnek a kutyáinkra.

A mérgezés úgy jöhet létre, hogy a kihelyezett rágcsálóirtós ízletes csalétkeket a kutyák feleszik vagy a mérgezés miatt lassan mozgó vagy elhullott patkányokat, egereket elfogyasztják”
– közölte az állatorvos.

Horváth doktor szerint a fent említett veszélyek elkerülésére a legjobb fegyver a megelőzés:

A megszokott futtatóhelyeket át kell vizsgálni, és ha egérárpa található, akkor vagy el kell tüntetni azt, vagy új, a gyommal nem fertőzött sétaterületet kell keresni.”
Az állatorvos hozzáteszi: „Drótos vagy pengés fűkaszával az egérárpa kiirtható, a levágott nyesedék alapos összegereblyézésével pedig a veszélyforrás megszüntethető.”

A szakember szerint az egérárpa elsősorban ott telepszik meg, ahol

„nem szokás a közös park gondozása, művelése”.
Ilyen helyeken vagy nem szabad elengedni az ebet, vagy – hiszen a kutyások az egyik legösszetartóbb hobbiközösség ­­­­– összefogva kell megteremteni a feltételeket a biztonságos kutyasétáltatáshoz” – emeli ki.

 

(Kovács Nikol, 888.hu)

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bandesz kiakadt – Nehezen viseli Fekete-Győr, hogy a Fidesz a legnépszerűbb párt a fiatalok körében (is) – Videó

Philip: a parizerizmus atyjával atyjával szembejött a valóság, avagy kiábrándító találkozás a hús-vér választóval