in , ,

AJAJJ – Ismét özönlenek a migránsok a balkáni útvonalon

Az év eleje óta mintegy 3500 migráns lépett be Bosznia-Hercegovina területére, ami a háromszorosa a tavalyi évben regisztráltak számának

Az év eleje óta mintegy 3500 migráns lépett be Bosznia-Hercegovina területére, ami a háromszorosa a tavalyi évben regisztráltak számának. A hatóságok szerint új, a korábbinál veszélyesebb balkáni migránsútvonal van kialakulóban.

Nezavisne Novine című boszniai napilap pénteken arról írt, hogy néhány hónapja már lehetett hallani a Görögországból induló, Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon és Szlovénián keresztül Nyugat-Európába tartó útvonalról, ám a hatóságok sem vették egészen komolyan, hogy új migránsútvonal alakulhatott ki a Balkánon.

Csak idén már mintegy 3500 illegális bevándorlóról tudnak Bosznia-Hercegovinában, így a hatóságok elkezdték feltérképezni a migránsok mozgását – derült ki még csütörtökön.

Egyelőre a hatóságok még vizsgálják, hogy azok közül, akik beléptek az országba, hányan tudtak továbbhaladni Horvátország felé. Először Szlovénia adott hangot aggodalmának néhány héttel ezelőtt. A hivatalos adatok szerint május eleje óta naponta 80-120 migráns érkezik Boszniába, az elhelyezésükre létrehozott befogadóközpontok pedig már régen megteltek, ezért sokan közülük a szabad ég alatt alszanak, illetve rögtönzött sátortáborokat hoztak létre Szarajevó több parkjában.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az illegális bevándorlók azonosítása nehézkes és rendkívül bonyolult, ugyanis dokumentumaik nincsenek, és nem hajlandóak megadni ujjlenyomataikat, mert attól tartanak, hogy ha egy nyugat-európai országban illegális bevándorlóként elfogják őket, vissza fogják toloncolni Boszniába, hiszen ott már regisztrálták belépésüket”

– közölték a hatóságok.

A szerb Blic napilap pénteki számában azt írta, hogy a Balkánon áthaladó migránsok nemzetiségi összetétele is eltér a három évvel ezelőtti hullámban érkezőkétől.

Míg korábban főként szíriai bevándorlókról lehetett hallani, most a legtöbben Afganisztánból, Pakisztánból, Törökországból, Algériából, Líbiából és Marokkóból érkeznek”

– írták.

A Bosznián és Horvátországon át vezető útvonal nehezebb és veszélyesebb a korábbinál, ugyanis hegyes vidéken kell áthaladni, valamint a Horvátország és Szlovénia között természetes határt képező, heves sodrású Kupa folyón is át kell kelni.

(forrás: Bokor Gábor, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Tíz minisztériummal alakul meg az új kormány

Hol is van a kormányzati média túlsúly???? NMHH: Gyurcsány és pártjának hirdetései uralták a televíziókat és a rádiókat