in ,

Agyhalál – Álhíreket terjeszt az ellenzéki sajtó

KORÁBBI CIKKEIK CÁFOLJÁK A MIGRÁCIÓS VÁLSÁGRÓL SZÓLÓ HAZUGSÁGOKAT

ÁLHÍREKET TERJESZT AZ ELLENZÉKI SAJTÓ

 

Ellentétben azzal, amit most el akarnak hitetni olvasóikkal, nem a kormány hazudott a migrációs válság kezeléséről, hanem az ellenzéki sajtó teszi ezt napról napra. Legújabban a menekültek lakhatási támogatásáról terjesztettek álhíreket, de folyamatosan hazudnak arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tett-e különbséget menekültek és migránsok között.

 

Egyre újabb álhíreket gyárt és terjeszt az ellenzéki sajtó a migrációs válság kezeléséről. Tegnap számos fórumon megjelent: a kormány eltitkolta, hogy lakhatási támogatást nyújt az állam oltalmába vett menekülteknek. A forrás ezúttal a Magyar Nemzet volt, amelyet tulajdonosa, Simicska Lajos eszközként igyekszik felhasználni kormánybuktató terve végrehajtásához.

Figyelemre méltó, hogy a hírt kritikátlanul vette át az Index, noha az archívumukban máig elérhető egy cikk, amellyel maguk cáfolnak rá az állításra. Tavaly márciusban ugyanis még azt írták: „A Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapon keresztül valóban temérdek pénz érkezik az országba (…). A lakhatási gondok megoldását egyedül több százmillió forinttal támogatta a kormány az alap pénzeit felhasználva.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az összeget odaadták egy szervezetnek, például a fővárosi hajléktalanellátónak, amely aztán vállalta, hogy lakást talál bizonyos számú menekültnek.” Érthetetlen, hogyan lett hirtelen nagy titok abból, ami tavaly még köztudomású volt.

Fotó: Havran Zoltán

A védelemben részesült menekültekről kedden tárgyal a Ház

A hírre a Belügyminisztérium is reagált. A tárca közleményében jelezte: a sajtóban megjelent hamis híresztelésekkel szemben a kormányzat őrzött és nem őrzött szálláshelyeket tart fenn, a védelemben részesültek elszállásolását ezeken a helyeken oldják meg. Mint írták, a lakhatási támogatás az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapjától származik, amely egy 2013-ban meghirdetett programon keresztül biztosított forrást magyarországi önkormányzatok számára a nemzetközi védelemben részesülők szálláshelyeken kívüli lakhatási szükségleteinek felmérésére és a szociális munka biztosítására.

A tárca sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Unió a védelemben részesülők ellátására biztosít forrást, de a határvédelmi kiadások 50 százalékának megtérítésére irányuló magyar kormányzati kéréseket rendszeresen figyelmen kívül hagyja.

A félrevezetés része az a január eleje óta terjesztett állítás is, amely szerint az Orbán Viktor vezette kabinet több mint két éve akarja elhitetni a magyarokkal, hogy minden migráns illegális bevándorló, egyúttal azt is sulykolja, hogy ameddig a kormány a helyén van, senkit sem engednek be az országba.

Az ellenzéki sajtó efféle hazugságait könnyen cáfolják a saját korábbi híradásaik. Az Indexnél maradva jó példa erre az alábbi idézet, amely egy 2015-ös tudósításból származik: „A miniszterelnök (…) hangsúlyozta, hogy a valóban politikai okokból, életüket mentve elmenekülőknek meg kell adni, ami jár, mármint menedéket, de a gazdasági okból hazájukat otthagyók számára nem tudunk ilyen menedéket nyújtani.”

A védelemben részesített menekültek kapcsán a parlament jövő kedden rendkívüli ülést tart, amelyen részt vesz Orbán Viktor kormányfő is.
(Nagy Áron, magyaridok.hu)

Bayer Zsolt – Gondolatok a zsúrpubiságról

Egy elhallgatott hír! – (videó) Tüntetés Drezdában, Merkel ellen (2018.01.22.)