in , ,

Agyhalál – A németek idén is a terror árnyékában szilvesztereznek

Ismét rendkívüli óvintézkedéseket vezetnek be a német nagyvárosokban szilveszterkor a terrorveszély miatt, és a nők elleni zaklatások megakadályozására

Száz százalékos biztonság nem létezik, de az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi rendőrség mindent megtesz azért, hogy ne forduljon elő még egyszer olyasmi, mint 2015 szilveszterén Kölnben”

– nyilatkozott a tartományi belügyminiszter, felidézve, hogy a nagyvárosban három éve szilveszterkor tömegesen zaklattak nőket fékevesztett férfiak, többnyire észak-afrikai menedékkérők.

A kölni vasútállomáson 2015 szilveszterén több mint 80 alkalommal riasztották a rendőrséget szexuális zaklatás és rablás miatt. Három éve hatalmas erőszakhullám vonult végig Németországban, ami teljesen megrázta a német közvéleményt. Azóta minden nagyobb eseményen fokozott készültségben állnak a hatóságok.

A tartomány egészében szilveszter éjjel 5500 rendőr teljesít majd szolgálatot, ami több mint a duplája az éjszakai műszakban év közben szokásos 2200 főnek. Köln belvárosában és Düsseldorfban, ahol számos más németországi nagyvároshoz hasonlóan szintén nagy számban történtek zaklatások három éve. Közölték: sok rendőrnő dolgozik majd, náluk lehet megtenni a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentéseket.

A 2015-ös tapasztalatok alapján leginkább veszélyes területeket kivilágítják, hogy elejét vegyék a bűncselekményeknek. Így erős fénnyel világítják meg például a kölni dóm előtti teret, Düsseldorfban pedig a Rajna-parti Burgplatzot.

A biztonság erősítését szolgálja a tűzijátékok használatának korlátozása is, ami egyre több helyen jellemző.

Biztonsági okokból csaknem valamennyi nagyobb város központjában korlátozzák vagy tiltják az ilyen eszközök használatát.

A terrorveszély kezelése is kiemelt hatósági feladat a német nagyvárosokban. A szabadtéri rendezvények biztonságáról mindenütt nagy erőkkel igyekeznek gondoskodni. A rendezvények területét kordonokkal veszik körül, a szigorúan ellenőrzött bejáratoknál pedig beton terelő elemeket helyeznek el a teherautós, kamionos támadások elhárítására.

A legnagyobb szabású készültség az idén is Berlinben lesz.

Fotó: AFP

A város központját átszelő Június 17. sugárútnak a Brandenburgi kapunál húzódó szakaszán 24. alkalommal rendeznek évbúcsúztatót, amelyen várhatóan ismét százezres nagyságrendű tömeg vesz részt. A biztonsági előírásokat már a 2015. novemberi párizsi terrormerénylet után szigorították. Palackot, esernyőt, veszélyes eszközöket korábban sem engedtek be, 2015 óta pedig nagyobb táskával, hátizsákkal, kofferrel sem lehet bemenni.

A berlini rendőrség azt idén sem nem közölte előre, hogy mekkora erővel biztosítják a rendezvényt. Tavaly több száz rendőr és egy magán biztonsági szolgálat 500 munkatársa vigyázott a szilveszterezőkre, a bejáratokhoz vezető utcákat páncélozott járművekkel zárták le, és a tömegben gépkarabéllyal felszerelt rendőrök mozogtak.

A biztonsági szervek adatai szerint nem tudni előkészületben lévő terrortámadásról, de

az elméleti terrorveszély továbbra is nagy, vagyis bármikor és bárhol történhet terrorcselekmény Németországban.

(forrás: Zelenka Dóra, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Újévi csicskulás – Olvad Gyurcsány pártja és frakciója

Stabil agyhalál – A frissen felújított városházát rongálták meg ellenzékiek Szentendrén