in

Áder János: „A magukról megfeledkezett és önmagukból kifordult tüntetők és az eddig hallgatásba burkolózó politikusok helyett megkövetem Huszár Pált, Szenn Pétert és Gér Andrást.”

NINCS AZ A SÉRELEM, AMELY IGAZOLHATNÁ EZT A TÁMADÁST”

MÁSOK HELYETT KÉRT ELNÉZÉST ÁDER JÁNOS

 

Az önmagukból kifordult tüntetők és az eddig hallgatásba burkolózó politikusok helyett tegnap Áder János megkövette a református egyházi vezetőket az őket az Országgyűlés alakuló ülése után ért támadás miatt. A köztársasági elnök tegnap a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki hivatalában kereste fel a református elöljárókat.

Mint lapunk is beszámolt róla, megtámadtak és köpködtek egy református püspököt, a zsinat világi elnökét és tanácsosát május 8-án, az Országgyűlés alakuló ülése után a Parlament előtt tartott demonstráció résztvevői.

Az alakuló ülésen vendégként részt vevő Szenn Pétert, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökét, Huszár Pált, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnökét és Gér Andrást, az egyház zsinati tanácsosát „élő rendőrkordon vette körbe”, hogy atrocitások nélkül hagyhassák el az Országházat. Huszár Pál a Református.hu-nak azt mondta, a tüntetők megakadályozták, hogy békében távozzanak, „a gazembertől a csalóig mindennek lehordtak minket, de mi nem szóltunk vissza senkinek” – fogalmazott.

„Mellettem volt két fiatalember, Szenn Péter püspök úr és Gér András zsinati tanácsos úr; összekapaszkodtunk mind a hárman, és vigyáztak rám, nehogy fellökjenek. Közben a rendőrök utat nyitottak nekünk, hogy elérhessük az autót, ami már várt ránk” – olvasható a honlapon.

ELŐSZÖR A FŐRABBI MIATT

Azt is a Magyar Idők tette szóvá, hogy a szégyenteljes atrocitás miatt csak kevesen emelték fel a szavukat. Közleményben ítélték el az incidenst a kormánypártok, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hit Gyülekezete, illetve a Párbeszéd politikusa, Karácsony Gergely. A többi párttól, civil vagy civilnek mondott szervezettől és persze a tüntetés szervezőitől, résztvevőitől nem érkezett reakció.

Ezt pótolta most Áder János köztársasági elnök, amikor tegnap a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki hivatalába látogatott, hogy a református vezetőket ért parlamenti atrocitás miatt személyesen kérjen elnézést. Az alábbiakban közöljük az ez alkalomból tett elnöki nyilatkozat teljes szövegét.

„Harmadik alkalommal kell hasonló ügyben a nyilvánossághoz fordulnom.

Először 2012 júniusában, amikor Schweitzer József nyugalmazott főrabbit érte atrocitás az utcán.

Másodszor négy esztendővel ezelőtt, amikor Pásztor Istvánt, a vajdasági magyarok elnökét támadták meg.

Most pedig az egy hete a Parlament előtt történtek miatt.

ALJAS GYALÁZAT

Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke, Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke és Gér András, a Református Egyház zsinati tanácsosa meghívásomra az Országgyűlés alakuló ülésének vendégei voltak.
Egyházi hivatásukban mindhárman nagy alázattal szolgálják a békességet, hirdetik az egymás iránti tiszteletet és a szeretet törvényét.

A Parlament épületéből kilépve azonban azt kellett tapasztalniuk, hogy vannak, akik csak a gyűlöletkeltés, a rombolás, az erőszak törvényét ismerik.

Zászlót adott át tegnap vendéglátóinak a köztársasági elnök a püspöki hivatalban
Fotós: MTI/Bruzák Noémi

Ők hárman, akik egyházi vezetőként mindent megtesznek az itthoni és határon túli közösségeink lelki egészségéért és boldogulásáért, most megdöbbenve tapasztalták, hogy a tüntetők közül jó néhányan emberi mivoltukból kivetkőzve aljasul gyalázzák őket.

Nincs az a sérelem, amely igazolhatná, hogy Magyarországon becsületes, jó szándékú embereket, nagyra becsült vallási vezetőket, egy tisztességben megőszült tudóst, egy ötgyermekes édesapát ilyen méltatlan támadás érjen.

Akik nem ismerve se Istent, se embert, csak üvöltözni, gyalázkodni képesek, sötét erőknek engedik át önmagukat.

A véleménynyilvánítás szabadsága az alaptörvényben biztosított alapvető jog, amely mindenkit megillet.

De ennek a szabadságnak minden demokráciában világos határa van.

Ez a határ ott húzódik, ahol a kinyilvánított vélemény durva agresszió­ban, fenyegetésben ölt testet, sérti a másik személyes szabadságát, emberi méltóságát.

2018. május 8-án a Kossuth téren sokan lépték át ezt a határt.

2012-ben azt mondtam: »Nem elég tiltakoznunk, nincs más választásunk: mások mocskát nekünk kell eltakarítanunk.«

2014-ben pedig: »Nem fordíthatjuk el tekintetünket, ha bárkit vallása, társadalmi hovatartozása, nemzetisége, politikai meggyőződése vagy véleménye miatt bántalmaznak. (…) Minden ilyen esetben félre kell tenni a politikai haszonlesést, ravaszkodást, méricskélést, egyetlen erkölcsös cselekedet lehetséges: minden politikai nézetkülönbséget és megfontolást félretéve, egy emberként állunk azok mellé, akiket emberi méltóságukban és magyarságukban megaláztak és megsértettek.«

FELEMELŐ, NAGY TETT

Egy hete várok erre a megnyilatkozásra. Hiába.

Ezért a magukról megfeledkezett és önmagukból kifordult tüntetők és az eddig hallgatásba burkolózó politikusok helyett megkövetem Huszár Pált, Szenn Pétert és Gér Andrást.”

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Áder János látogatását megköszönve elmondta, a köztársasági elnök „mély, személyes beszélgetésben is kifejtette álláspontját” a református egyházi vezetőknek.

A püspök „mély alázatra valló, felemelő, nagy tettnek” nevezte a köztársasági elnök bocsánatkérő gesztusát. Az egyházi vezetők köszönetképpen egy a reformáció emlékévében készített zászlót ajándékoztak Áder Jánosnak, amelyen a Kárpát-medencei református egyházak címere, valamint egy Szent Pál-i gondolat látható: „Akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra van.”

(magyaridok.hu)

 

Bayer Zsolt – Nem, nem és nem! „…A Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság (FEMM) jelentése, nem más, mint hazugságok és baromságok halmaza.”

Vona Gábor és a cserjék: Egy kis cserjéből, egy nagy, széles lombú fává növekedtünk…