in

A szemétügy ezennel lezárult! – A Nemzeti Hulladékkezelő visszavonta a botrányos cég engedélyét

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő visszavonta a a Zöld Híd engedélyét

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő visszavonta a a Zöld Híd engedélyét. Ez az a cég, amely mögött zöldpárti politkusok állnak, és akik miatt kirobbant a szemétszállítási botrány. Politikai akciójuk miatt több mint 100 településen nem működött a szemétszállítás, azonban a kormány a NKF segítségével megoldotta a helyzetet.

 

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. 2018. október 31-i hatállyal visszavonta a Zöld Híd B.I.G.G. Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. megfelelőségi véleményét.

Emellett a vállalat megállapította, hogy a cég tevékenysége nem felel meg az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben foglalt célok elérésére, követelmények teljesítésére – írja a NHKV közleménye.

Ezzel jogilag is véget érhet a lassan két hete fennálló áldatlan állapot, amelynek hátterében nyilvánvalóan egy elkeseredett politikai akció állt. Hiszen minden jel arra utal, hogy a cég mögött álló két zöldpárti politikus,Gémesi György és Gyenes Szilárd szemétszállítási káoszt teremtve igyekezett sarokba szorítani a kormányzatot. 

 

Gémesi György, az Új Kezdet elnöke, Gödöllő polgármestere a párt bemutatkozó sajtótájékoztatóján a Bartók Galériában 2017. március 18-án
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Zöld Híd az a cég, amely miatt veszélybe került a szemétszállítás 116 pesti és nógrádi településen. A Belügyminisztérium szerint Gémesi politikai játszmába kezdett, de a kormány nem enged a zsarolásnak, szemét nem marad elszállítatlanul. Fördős Attila, Vác polgármestere arról beszélt az Origónak, hogy a Gémesi vezette cég a saját hibáinak köszönheti, hogy ilyen helyzetbe került.

A kormány biztosítja a szemétszállítást, és fenntartja a rezsicsökkentést– jelentette ki korábban Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Felháborító, hogy a Zöld Híd Nonprofit Kft. nem látja el szerződésben vállalt feladatát, nem szállítja el a szemetet több mint 100 településről, és a megbízást sem adja át.– mondta az államtitkár.

Politikai motivációi lehettek Gémesiéknek

A politikai zsarolás teljesen egyértelmű volt ebben az esetben, mivel az állam azért nem tudta kezelni az ügyet, mert ahhoz az kellett volna, hogy Gémesiék visszaadják a megbízási szerződésüket (törvényi előírás), ők azonban arról tájékoztatták az önkormányzatokat, hogy csak szüneteltetik a feladat elvégzését. Magyarul szándékosan lehetetlen helyzetet állítottak elő, és nagyon úgy fest, hogy politikai ügyet generáltak a szemétszállításból. És természetesen igénybe vették a mindenre kapható balliberális médiát is a saját igazuk alátámasztása érdekében.

Saját hibái miatt bukott meg az LMP-s cég

Sokéves előzménye van az ügynek, nyolc éve alakult a Zöld Híd Nonprofit Kft. A céget 2010-ben alapította az Észak-kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás (Társulás). Akkor a tulajdonosok nem indítottak közbeszerzést, hanem létrehozták a Zöld Híd Kft.-t.Hatalmas költségen eszközöket vásároltak, amiket nem lehetett megfelelő módon fenntartani – minderről Fördős Attila, Vác polgármestere beszélt az Origónak.

 

A kép illusztráció
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szólt arról is, hogy a Zöld Híd a rossz gazdálkodásból származó veszteségek mellett nem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének sem a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NKHKV) felé, így pedig nem kapta meg az állami cégtől a forrásokat, ami működéséhez kellett volna. Saját költségszerkezetének és hibáinak köszönheti a Gémesi vezette cég, hogy nem tudja ellátni a feladatát – mondta Fördős.

Politikai ügyet generáltak

A Fidesz arra szólította fel Gémesi György gödöllői polgármestert, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnökét, hogy vállalja a felelősséget a hulladékügyben előállított helyzetért – közölte Vécsey László, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője. Kifejtette: a Zöld Híd Kft. hulladékgazdálkodási ellátási területén – ami 116 települést jelent – nagyon súlyos helyzet állt elő, 40 településről egyáltalán nem gyűjtötték össze a szemetet, a többi helységből pedig nem engedték be a Zöld Híd telepére az önkormányzati, illetve hulladékagglomerációhoz tartozó szolgáltatók által begyűjtött hulladékot.

Ezzel szerinte olyan helyzetet állítottak elő, ami egy-két napon belül akár közegészségügyi vészhelyzetet is előidézhetett volna.
Ennek a helyzetnek az egyértelmű felelőse a Zöld Híd vezetése, amely évek óta „politikai ügyet generál a hulladéktémából” – jelentette ki korábban Vécsey László, jelezve: a hulladékgazdálkodási társulási tanács elnöke Gémesi György gödöllői polgármester, az Új Kezdet ellenzéki párt elnöke, aki az LMP-vel választási szövetséget kötött. A Zöld Híd ügyvezető igazgatója pedig Gyenes Szilárd, aki Gémesi György alpolgármestere volt, és egyébként az LMP országgyűlési képviselőjelöltjeként indult a választáson – tette hozzá.

A helyzetet az állam oldotta meg, hiszen ahogy arról szintén beszámolt az Origo már, szerdán átvette a katasztrófavédelem a szemétszállítás koordinálását a Zöld Hídtól, így szerda reggel már elindulhatott a 116 érintett településről a szemész elszállítása, és az áldatlan állapot megszüntetése.

(forrás: Both Hunor, www.origo.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Aranyérmek ismét! – Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid is arannyal zárt Pekingben

Merkel után Macron is csicskul??? – Macron népszerűsége mélyponton, Le Pen is megelőzte