in

A parlamentnek 15 napon belül döntést kell hoznia Novák Katalin lemondásáról

Világos az Alaptörvény: néhány nap és meg kell lennie az új köztársasági elnöknek

Az Alaptörvény rendelkezése szerint, az elnök lemondásának elfogadása esetén az azt követő harminc napon belül új köztársasági elnököt kell választani. Ezt az Országgyűlésnek titkos szavazás útján kell megtennie – írta meg a Ripost.

Novák Katalin kormányzati pályafutása 2001-ben kezdődött a külügyminisztériumban, majd 2010-től külügyminiszter tanácsadója, később család és ifjúság ügyekért felelős államtitkár, majd családokért felelős tárca nélküli miniszter lett. 2022-ben választották meg Magyarország köztársaság első női elnökévé.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en arra emlékeztette, hogy 2012 óta nem volt példa arra, hogy a köztársasági elnök lemond posztjáról, még azelőtt, hogy ciklusa véget ért volna.

Harminc napon belül az Országgyűlés új köztársasági elnököt választ titkos szavazással. A köztársasági elnök személyére a képviselők egyötöde tehet javaslatot és a szavazás kétszer kétharmados, ami azt jelenti, hogy a titkos szavazásnak ha első körben nincs meg a jelölt, akkor van egy második kör és a harmadik körben van egy feles, a parlamenti képviselők felének a szavazatával lehet már köztársasági elnököt választani

– mondta az alkotmányjogász.

Miután Novák Katalin aláírja lemondását, az Országgyűlésnek 15 napon belül döntenie kell annak elfogadásáról.

Miután az elnök lemondását a parlament elfogadja, ideiglenesen az Országgyűlés házelnöke, vagyis Kövér László lesz a megbízott köztársasági elnök.

A parlamentnek ettől kezdve harminc napon belül meg kell választania az új államfőt.

(Mandi)

 

 
 

 

 

Kérjük a segítségedet!

Példátlan politikai ítélet a magyar bíróságon – Wittinghoff videója miatt a mindenszo.hu-nak több, mint 4 millió forintot kell fizetnie sérelemdíjként! Az ítélet jogerős!

Portálunk szerkesztői bérből és fizetésből élnek, azok pedig nem akkora összegek, hogy több, mint 4 millió forintot ki tudjunk fizetni. Nem tudunk, nincs ennyi pénzünk, sem megtakarításunk, azonban lakásunk van, amit Wittinghoff és a politikai ítélet miatt elárvereznek a fejünk felöl: kvázi a bíróság kitesz minket az utcára.

 

Csak pár napunk van összegyűjteni valami csoda folytán ezt a 4 millió forintot, megadjuk a számlaszámunkat, ahova várjuk az esetleges támogatásokat, hátha mégis maradt még valami remény….

Számlaszám:

Erste bank

11600006-00000000-43559002

 

Nocsak! Elon Musk üzenete az olaszoknak: kövessétek Magyarország példáját!

Micsoda egy ócska ember – Nekirontott a kormánynak Magyar Péter, amikor megszűnt a többmilliós megbízatása