in ,

A németek megásták saját sírjukat: szociáldemokrata győzelmet jeleznek az alsó-szászországi választáson

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nagyarányú győzelmét jelzik a németországi Alsó-Szászország tartományban vasárnap tartott tartományi (Landtag-) törvényhozási választásról urnazárás után megjelent első adatok, a szavazókörökből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).

A két országos közszolgálati televízió (ARD, ZDF) megbízásából végzett kutatások szerint az SPD a szavazatok 32,5-33,5 százalékát gyűjthette össze.

 

 

 

A második helyen az eddigi koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) állhat 27,5 százalékkal. Meglehet, hogy a CDU a következő ciklusban ellenzékbe szorul, mert a szociáldemokraták a 14-14,5 százalékos eredménnyel a harmadik számú politikai erő szerepében megerősödő Zöldekkel is kormányozhatnak.

 

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 11,5-12 százalékát gyűjthette össze.

 

A kampányt nem tartományi, hanem országos ügyek, elsősorban az energiaválság, az emelkedő infláció, az Oroszország Ukrajna elleni háborújának következményei határozták meg. Ezek a körülmények a nagy néppártoknak (SPD, CDU) és az FDP-nek kedvezőtlennek bizonyultak, viszont jelentősen erősödtek a Zöldek, annak ellenére, hogy szövetségi szinten kormányon vannak, a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal.

Számottevően bővítette táborát az AfD is, amely azonban az ország keleti részén, a volt NDK területén megszokott 20 százalék körüli eredményhez képest továbbra is mérsékelten népszerű a nyugati Alsó-Szászországban.

Így az SPD a legutóbbi, 2017-es Landtag-választáson szerzett 36,9 százalékhoz viszonyítva 4,2 és 3,3 százalékpont közötti mértékben gyengült. A kereszténydemokraták támogatottsága 6-6,1 százalékpont körüli mértékben csökkent a 2017-es 33,6 százalékhoz képest. Az FDP az öt évvel korábbi 7,5 százalékhoz viszonyítva 2,5 százalékpontot veszített. A Zöldek 5,3-5,6 százalékponttal jobb eredményt értek el, mint 2017-ben, amikor a szavazatok 14 százalékát gyűjtötték össze. Az AfD a 2017-es 7,5 százalékhoz képest 5,4-5,6 százalékponttal erősödött. Azonban így is biztosan ellenzékben marad, mert egyetlen párt sem hajlandó együttműködni vele.

 

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

  

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

 

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

Itt a nagy igazság: nem a kormány törvénytelen, hanem az árnyékkormány

Jurák Kata jelenti: felgyújtották a tiszakécskei templomot – Az ateisták valószínűleg most is örülnek a hírnek…