in , ,

A magyarok üzentek a Deutsche Wellének: súlyos bűn a városrész felújítását összemosni a világháborús történésekkel

BUDAVÁRI LAKOSOK SZÖVESTÉGE

Elvárjuk a Deutsche Welle-től, hogy a Budai Vár felújításával kapcsolatos riportját korrigálja.

A Budavári Lakosok Szövetségének levele a Deutsche Welle szerkesztőségének (magyar fordítás).

_____________________________________

„Tisztelt Szerkesztőség!

Megdöbbenéssel értesültünk a Deutsche Welle 2021. március elején közzétett riportjáról és benne az I. ker. budavári polgármester, V. Naszályi Márta nyilatkozatáról.

V. Naszályi Márta, a kormány ellenzéki oldalán álló polgármester, Ungváry Krisztián történész és két vári lakos közreműködésével készült Deutsche Welle riportból az derül ki, hogy a Budai Vár és a Kossuth tér felújítása a szélsőséges nacionalizmus bizonyítéka, a zsidók pedig újra félnek Magyarországon. V. Naszályi Márta polgármesternőt nagyon elkeserítik a várbeli építkezések, szerinte a kormány rossz társadalmi üzenetet közvetít és ő nem akarja a Várat az 1944-es állapotában látni.

A közösségünk felháborítónak tartja, hogy a riport olyan látszatot kelt, mintha a Magyar Kormány a Budai Vár helyreállításával a náci Németország általi megszállás korát és az akkori viszonyokat akarja restaurálni Magyarországon.

Vajon a kerületért felelős polgármester nem tudja, hogy a Budai Vár a középkorban királyi székhely volt és annak romjain épült újra a török dúlás után. A XIX. sz. második felében és a XX. század elején Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján épült tovább és gazdagodott újabb épületekkel, parkokkal? Vajon a polgármester nem tudja, hogy a Budai Vár a Világörökség része, amelyet megőrizni, gyarapítani, megújítani a kötelességünk?

A Budai Vár a II. világháború alatt iszonyatos károkat szenvedett, a Vár déli, d-ny-i oldala szinte teljesen megsemmisült és ami megmenthető lett volna, azt is lebontatta a kommunista rendszer.

Súlyos hiba a királyi vár felújítását összemosni világháborús történésekkel. Nem bocsátkozhatunk történelmi fejtegetésekbe, az a történészek dolga. Felháborítja közösségünket azonban, hogy egy olyan ország közszolgálati médiája készít és tesz közzé a Budai Vár rekonstrukciós munkálatait hamis színben feltüntető riportot, amely a II. világháború kirobbanásáért és a rombolásokért nagyrészt felelős.

Minden alapot nélkülöz az a megállapítás is, hogy zsidóüldözés van Magyarországon. Magyarországon békében és biztonságban élhetnek zsidó honfitársaink.

Az sem igaz, hogy a budai várkerület élhetetlen, mert a királyi vár területén folyó munkálatok egyáltalán nem érintik a polgárvárost.

A Budavári Lakosok Szövetsége az eltelt 20 éves működése során tevékenyen részt vett a Budai Vár fejlesztési programjában, következetesen támogatta a háborús sérülések helyreállítását, megakadályozta a csodálatos épületegyüttes eredeti funkciótól eltérő hasznosítását, kiárusítását.

Ez az egész riport sértő a vári lakosok részére, akik itt a német megszállás alatt mentették az üldözötteket, az ostrom alatt irtózatos szenvedéseket álltak ki és sokan elpusztultak, közben ápolták és ha kellett, temették, nemcsak a magyar sebesülteket és halottakat, hanem ápolták és ha kellett, temették a német és a szovjet sebesülteket és halottakat is. Sokan laknak a Várban, ezen családok leszármazottai és még néhány túlélő is. Csak utalást szeretnénk itt tenni a háború alatt is működő, a várban elhelyezkedő Szikla kórházra és a Budai Vár közepén lévő polgárházban áldozatos munkát végző emberekre, akik az életük kockáztatásával zsidókat bujtattak.

Az eltelt évtized alatt nagyszerű eredmények születtek, megújult a Várkert Bazár, újjáépült a Testőrségi Palota, a Lovarda, a Stöckl lépcső, a várhoz tartozó kertek, sétányok és folytatódik a Vár további rehabilitációja, befejezés előtt áll a Szent István terem rekonstrukciója.

A Budai Várban élők nap mint nap sétálnak a királyi várban, szeretik és örülnek a megújuló épületeknek, az építkezések miatt semmi hátrányt és zavart nem szenvednek.

Minden elismerésünk a Hauszmann programért, az ötletért, a tervekért, a kivitelezésért! Mi, akik itt élünk, boldogok vagyunk, hogy a lerombolt királyi palotát és a többi csodálatos középületet az alkotók eredeti tervei alapján megvalósulni látjuk. Nagyon örülünk és hálásak vagyunk, hogy megélhetjük ennek a csodálatos történelmi városnegyednek a megújulását.

A Budai Vár az ország szíve, az egész országból nagyon sokan elzarándokolnak a Várba, a Várkert Bazárba, hogy láthassák a pompásan újjávarázsolt építményeket, a megújult zöldfelületeket, parkokat, amelyek szervesen illeszkednek egymáshoz a Budai Vár Hauszmann programja szerint. A Budai Vár Magyarország legfontosabb turisztikai helyszínének egyike, amely lényeges bevételt jelent az országnak.

Javasolni tudjuk a polgármesternek, a riport alanyoknak és a külföldi sajtónak, hogy sétáljanak gyakrabban a pompás Várnegyedbe, érezzék át a történelmi hely nagyszerűségét, örüljenek annak, hogy a Budai Vár már nem a háborús időket idézi, hanem végre épül és szépül.

Elvárjuk a Deutsche Welle-től, hogy a Budai Vár felújításával kapcsolatos riportját korrigálja.

Elvárjuk, hogy az egyoldalú megítélés helyett a történelem ismeretének, a német közszolgálati kultúrának és az igazságnak megfelelően járjon el.

Tisztelettel,

A Budavári Lakosok Szövetsége”

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Fürjes Balázs jól beszólt Kamu Gerinek: “Kevesebb duma, több munka!”

Egy 4 gyermekes apuka nem kap az államtól autót, ezért szidja Orbánt – De az asszony SZJA mentessége jól jön