in , ,

A lengyel külügy rendesen helyretette a sivalkodókat

Mint ismert, Lengyelország a hétvégén ünnepelte függetlenségének 99. évfordulóját. Varsóban több tízezer fanatikus vonult az utcára, s nyilvánítottak véleményt.

Mint ismert, Lengyelország a hétvégén ünnepelte függetlenségének 99. évfordulóját. Varsóban több tízezer fanatikus vonult az utcára, s nyilvánítottak véleményt.

Fotó: AFP

Közleményt adott ki a lengyel külügyminisztérium. A dokumentum azután jelent meg, hogy az izraeli külügyi szóvivő vasárnap „szélsőséges és rasszista elemek által szervezett” akciónak nyilvánította a szombati függetlenségi felvonulást. Egy izraeli diplomata reményét fejezte ki, hogy a lengyel hatóságok határozottan elutasítják a rasszista eszméken alapuló nézeteket.

Válaszként a lengyel külügyi tárca leszögezte: november 11-én a minden évben megtartott, hagyományos függetlenség napi menet zajlott Varsóban, a résztvevők pedig itt „békésen kinyilváníthatták hazafias érzelmeiket”.

A menet a különféle nézeteket valló, de a közös értékek – a szabadság és a független haza iránti hűség – mentén egységet vállaló lengyelek nagy ünnepe volt”

– áll a közleményben. A lengyel külügy ezért úgy értékeli: „alaptalan az esemény domináló elemévé nyilvánítani azt, ami ott kizárólag esetlegesen jelent meg”. De mindemellett Varsó „határozottan elutasítja a rasszista, az antiszemita és az idegengyűlölő eszméken alapuló nézeteket”.

November 11-e nemzeti ünnep Lengyelországban. Az ország az első világháború végén, 123 éves feldaraboltság után nyerte vissza függetlenségét.

Emiatt szombaton több rendezvényt is tartottak a lengyel fővárosban. Az egyiket az ONR nevű parlamenten kívüli jobboldali tömörülés szervezte „M Istent akarjuk!” címmel. A hazafias érzelmű családok, szurkolók azt skandálták, hogy vesszenek a nácik, soha többé kommunistákat, de arra is felhívták a figyelmet, hogy az őshonos európaiak elfogynak, ha nem szülnek több gyereket.

 

(Nagy Gábor, 888.hu)

Szentesi Zöldi László – Köpd ki a prolikapszulát!

Orbán Viktor: Ellenzékváltó hangulat van idehaza – „A kommunizmusnál is aberráltabb rendszer fenyeget”