in ,

A korábbi főpolgármester szerint sem játszadozhat Karácsony százötvenezer ember vízellátásával

A lakóközösségek vízellátása alkotmányos jog, s véleményem szerint nem maradhatna jogi következmények nélkül

A lakóközösségek vízellátása alkotmányos jog, s véleményem szerint nem maradhatna jogi következmények nélkül, ha Karácsony Gergely veszélyeztetné egytucatnyi agglomerációs település megfelelő ellátását, egyik pillanatról a másikra – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Tarlós István. A korábbi főpolgármestert annak kapcsán kérdeztük, hogy Karácsony nemrég ultimátumot intézett a kormányhoz: ha nem kap pénzt, a Fővárosi Vízművek egyoldalúan felrúghatja azokat a vízátadási szerződéseket, amelyek keretében tizenkét település több mint 150 ezer lakosa számára biztosítják a vízszükséglet egy részét.

 

 

– Amennyiben Karácsony Gergely felrúgná a Fővárosi Vízművek vízátadási szerződését az agglomerációs településekkel és elzárná a csapot egyik pillanatról a másikra, az gyanúm szerint legalábbis súrolná a határát annak, hogy a büntető törvénykönyv tételeibe ütközzön – jelentette ki lapunknak Budapest korábbi főpolgármestere, amit azzal indokolt, hogy egy alapvető közszolgáltatásról van szó. – Ha Karácsony úgy látja vagy gondolja, persze megteheti, hogy például valamilyen pert kezdeményez a kormánnyal szemben. Ám a lakóközösségek vízellátását ellehetetleníteni a benyomásom szerint teljesen más kategória. Több mint 150 ezer ember vízellátásával játszadozni, nem hinném, hogy jogi következmények nélkül maradhat – fogalmazott Budapest egykori első embere.

 

 

 

Tarlós István felidézte: a hivatali ideje alatt visszavásárolták a Fővárosi Vízműveket a külföldi tulajdonostól. – Kifizettünk mindent, 2012 óta nem volt tartozása a cégnek és a főváros kasszájában is hagytunk elég pénzt az előző ciklus végén. Amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaltam a közszolgáltatásokról annak idején, akkor egyetértés volt köztünk arról, hogy a lakossági terheket csökkenteni kell. Ez nyilván a fővárosi ellátócégek – köztük a vízmű – számára is jelent bizonyos többletköltségterheket. Azt is el tudom képzelni, hogy például eltűnt a vízművek osztaléka, ám ha ragaszkodunk az említett elhatározáshoz, ezt vállalni kell – fejtette ki Tarlós István, hozzátéve: arról nincs tudomása, hogy a 2019-es leköszönése óta pontosan miként alakultak a vízművek belső ügyei.

 

 

Miről szól Karácsony vízultimátuma?

Mint megírtuk, Karácsony Gergely lényegében megfenyegette a kormányt egy, a Lantos Csaba energiaügyi és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett levélben, amelyben az állt: ha nem kap pénzt, a Fővárosi Vízművek egyoldalúan felrúghatja az úgynevezett vízátadási szerződéseket, amelyek keretében 12 település több mint 150 ezer lakosa számára biztosítják a vízszükséglet egy részét. Karácsony a Fővárosi Vízművek veszteségére hivatkozott, amelyet szerinte az is okoz, hogy az említett szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatóknak át vizet, nagy mennyiségben és az önköltségi ár alatt.

 

Kiszolgáltatott települések

Arról is beszámoltunk, hogy lapunk megkereste több érintett település polgármesterét, akik elítélték Karácsony ultimátumát. A Dunakeszi önkormányzatát vezető Dióssi Csaba (Fidesz) visszatetszőnek nevezte, hogy a főpolgármester kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja az agglomerációs települések lakosságát. Szavai szerint amennyiben a szerződés felmondása azzal járna, hogy a Fővárosi Vízművek nem adna át vizet a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-nek (DMRV), amely a többi között Dunakeszi vízellátását biztosítja, akkor ez valószínűleg rendkívül érzékenyen érintené a várost. Dióssi abból a szempontból is szokatlannak nevezte a Karácsony által belengetett szerződésbontást, mert a Fővárosi Vízművek számos kútja Dunakeszi területén található, és ezek a létesítmények Budapest vízellátásához is jelentősen hozzájárulnak.

 

 

Nem Tarlós az egyetlen

Juhász István, Kistarcsa kormánypárti polgármestere ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a vízszolgáltatást biztosítani kell, hiszen ez a lakosság alkotmányos joga. – Ha Karácsony Gergely valóban elzárná a vizet, azzal olyan törvénysértést követne el, ami erősen büntetőjogi kategória, úgyhogy el sem szeretnék gondolkodni azon, hogy egy ilyen lépés miként érintené Kistarcsát – húzta alá Juhász István.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Szijjártó Péter: Magyarország és Szlovákia együttműködésének valaha volt legjobb fejezetére készülünk

Összeomlott a Momentum – Már az ellenzéki felmérések is az SZDSZ-fiókák mélypontjáról beszélnek