in ,

A katalán függetlenségi válság kapcsán merült fel az a hír, hogy orosz hackerek (szörprájz!) avatkoztak bele a folyamatba. Kiderült, hogy fake news az egész.

Megint a libsi sajtó

Csak a szokásos: ismét pofon csapta a valóság az oroszfóbiás konteósokat


A katalán függetlenségi válság kapcsán merült fel az a hír, hogy orosz hackerek (szörprájz!) avatkoztak bele a folyamatba. Kiderült, hogy fake news az egész.

Emlékezhet mindenki arra, hogy nem is olyan rég a spanyolok szerint a katalán válságot az oroszok okozták, akik „álhírekkel avatkoztak be” az ottani folyamatokba. Hogy pontosan milyen álhírekről volt szó, az (minő véletlen) már balladai homályba vész, de fake newsnak tökéletesen megfelelt a világ oroszfóbiásainak:

Index

Következzék hát jó barátunk, egyúttal liberálisaink esküdt ellensége: a valóság

A sztoriból annyi igaz, hogy a katalán kormány feloszlatását lehetővé tévő 155-ös cikkely megszavazása után tényleg izzasztották picit a hackerek a spanyol kormányt: tíz nap alatt mintegy hetven támadást regisztrált a Nemzeti Kriptológiai Központ.

Ezekből azonban egy sem köthető Oroszországhoz, sőt semmilyen más államhoz sem – erről Luis Jimenez, a Nemzeti Hírszerző Központ (CNI) főigazgató-helyettese nyilatkozott az Europa Pressnek.

A kutatásunk kimutatta, hogy ezek nem voltak komoly támadások. A hekkercsoportok uniós tagországokból és más államokból is dolgoztak, de semelyik akciót sem lehet kormányok által kezdeményezett és támogatott kibertámadásnak nevezni.”

A spanyol hatóságok szerint a hackerek valószínűsíthetően kiberbűnözők és aktivisták, a támadások mindössze 15 százalékáról lehet elmondani, hogy valamennyire sikeres volt.
(Forisek Ádám, 888.hu)

 

Konzervatív vagyok – Interjú Nacsa Olivérrel – Nemet mond a bevándorlásra

Nem mi mondtuk – Amerikai szenátor: Soros világkormányt akar – nem a népek beleszólását