in ,

A Jobbik tagságában szabályos lázadás van Jakabék ellen – Még az Alfahír kommentelését is levették

Áll a bál

Rövid távú érdekekért áldozza fel a Jobbik jövőjét a Jakab Péter-féle pártvezetés azzal, hogy identitását és az alapszabályban lefektetett elveit feladva behódol a Gyurcsány Ferenc vezette szivárványkoalíciónak – írja a szombati Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, Jakabék az elégedetlenkedő tagságot sem merik összehívni, attól tartva, hogy leszavaznák a baloldalhoz való dörgölőzést.

Saját tagságától tartva a Jobbik nem meri összehívni a kongresszusát, amely pedig a párt legfőbb politikai döntéshozó szerveként egyedüliként lenne hivatott olyan politikai állásfoglalásokat elfogadni, mint amit a baloldali szivárványkoalícióban való feloldódás jelent – értesült a Magyar Nemzet a párt belső működésére rálátó forrásból. Informátoruk szerint gyakorlatilag megszűnt az érdemi pártélet a Jobbikban, az egyébként is jócskán megfogyatkozott tagságnak – a korábbi nagyjából 15 ezer fő mára négyezerre csökkent – csak a töredéke, mintegy 1500 fő aktív.

A Jakab Péter-féle pártvezetés attól tart, hogy a saját tagságuk megvétózná a részvételt a momentumos Soproni Tamás által korábban egyszerűen csak moslékkoalíciónak aposztrofált összefogásban.

AMIATT IS AGGÓDHATNAK, HOGY ESETLEG OLYAN KEVESEN VENNÉNEK RÉSZT AZ ÜLÉSEN, HOGY AZ MÁR A LEGITIMITÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEKET IS FELVETNE, EZÉRT KÜLÖNÖSEN KELLEMETLEN LENNE AZ ELNÖK ÉS KÖRE SZÁMÁRA.

A jobbikosok dilemmájára Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára is felhívta a figyelmet egy Facebook-bejegyzésében: ellentétes a Jobbik alapító nyilatkozatával, hogy a közös lista elfogadásával Gyurcsány Ferenc mögé beálltak, mivel a 2003-as dokumentumban leszögezték: „A Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból.A parlamentben a mindenkori jobboldali kormány lelkiismerete kívánunk lenni.”Ezt az alapelvet évekkel később is fenntartották, és az alapszabályban olyan további megkötésekkel egészítették ki, amelyek egyértelműen kizárták a Gyurcsánnyal történő szövetkezést. A 2009-es dokumentum szerint ugyanis nem vehető fel a Jobbik tagjai közé az MSZP-ben és az SZDSZ-ben valaha tagsággal rendelkező politikus, de még az MDF soraiban a 2007. január elseje után megtalálható tagokra is kiterjesztették a tiltást.

A dokumentum azt is leszögezi, a Jobbik minden tagjának kötelessége, hogy tartózkodjon minden olyan magatartástól, amely sérti egyebek mellett a párt alapszabályát, programját, érdekeit és a jó hírét. Emellett a tagoktól megkövetelik, hogy ne támogassanak olyan politikai törekvéseket, amelyek összeegyeztethetetlenek a Jobbik céljaival és programjával, ahogyan azt is elvárják tőlük, hogy tartsák meg az alapszabály rendelkezéseit.

EZ A MEGHASONLOTTSÁG GYAKORLATILAG APÁTIÁBA TASZÍTOTTA A TAGSÁG JELENTŐS RÉSZÉT, a Magyar Nemzet forrása szerint számos alapszervezetben kaotikussá vált a helyzet. Egyes alapszervezetek esetében például azt sem tudni, hogy ki a vezetője és kik az egyéb hivatalban lévő tisztségviselők, mivel több helyen egyszerűen nem tartották meg az esedékes megyei választmányi üléseket, és ezzel párhuzamosan folyamatosan zajlottak a kilépések, még vezetői szinten is.

 

A jobboldali értékek mellett elkötelezett tagság azért is nézheti megrökönyödve, hogy pártja vezetését tulajdonképpen Gyurcsány mozgatja, mert még egyes Jobbik-prominensek – például Brenner Koloman – szerint is külön listán indulva jobb esélyekkel vághatnának neki a 2022-es országgyűlési képviselő-választásnak.

(origo.hu)
Oszd meg a barátaiddal is!

Merkel most tartotta utoljára rombuszban a kezét – Küldetését befejezte. Most már mehet

Tállai nem hagyja magát: a kormány akkor is folytatja a csökkentést, ha a baloldalnak ez kínt okoz