in ,

A franciák is jó úton haladnak az összeomlás felé: ellátási zavarok a francia benzinkutakon

Nem vezettek eredményre a bértárgyalások az olajipari vállalat és a dolgozók között

Nem vezettek eredményre a bértárgyalások az olajipari vállalat és a dolgozók között. Ezért folytatódik a munkabeszüntetés, ami egyre nagyobb káoszt okoz a benzinkutakon, a francia kormány is kénytelen beavatkozni a helyzet mielőbbi megoldásához – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

 

 

Franciaországban egyre súlyosabb a benzinhiány, hiába ültek tárgyalóasztalhoz a szakszervezeti képviselők és a cégvezetés, továbbra sem történt előrelépés a bértárgyalásokon, mivel a vállalatvezetés nem hajlandó megadni a munkavállalók által kért tíz százalékot, csupán az előzőleg beígért 3,5 százalékos emelést.

A kialakult patthelyzet miatt a legnagyobb francia szakszervezet, a CGT folytatja a szeptember végén elkezdett sztrájkot, a TotalEnergies és az ExxonMobil több olajfinomítója is érintett, sajtóértesülések szerint a finomítók fele, kétharmada október 10-én hétfő este leállt – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

 

 

A finomítókban történt munkabeszüntetés következtében egyre nagyobb bajban vannak a benzinkutak is, a töltőállomások közel harminc százaléka ellátási zavarokkal küzd, ami miatt egyre több kúton alakul ki hosszú sor, szinte mindenki el akarja raktározni otthon az üzemanyagot. Agnès Pannier-Runacher energiaügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne készletezzen és ne tankoljon kannába, mert azzal csak súlyosbítja a helyzetet és fokozza az üzemanyaghiányt.

Az ellátás biztosítása érdekében Élisabeth Borne miniszterelnök összehívta az illetékes minisztereket, majd az egyeztetést követően a kormány felszólította a prefektusokat, hogy rendeletben tiltsák meg a kannába történő tankolást.

 

 

Ezen felül három délkelet-franciaországi megye is úgy döntött, hogy harminc literre korlátozza az eladható üzemanyag mennyiségét, a 3,5 tonnánál nagyobb tömegű járművek esetében a maximálisan vásárolható üzemanyag mennyiségét 120 literben határozták meg.

A kialakult helyzetre reagált Emmanuel Macron államfő is, aki a sztrájkkal kapcsolatban kijelentette, hogy minél előbb megoldást kell találni, ennek érdekében a kormány is megpróbál beavatkozni és nyomást gyakorolni a felekre, hogy a tárgyalások minél előbb sikerrel járjanak.

Ehhez azonban az kell, hogy a szakszervezetek és a munkaadók is vállalják a felelősséget, hozzátéve, hogy a blokád nem tárgyalási mód.

 

 

Olivier Véran kormányszóvivő szintén felhívta a figyelmet arra, hogy az olajfinomítók megbénítása nem járhat együtt a francia emberek életének akadályozásával, ezért a kormány felszólítja a sztrájkoló feleket a blokád haladéktalan megszüntetésére, hozzátéve, hogy megtesznek minden szükséges intézkedést az ország megfelelő működése érdekében.

Jordan Bardella francia ellenzéki politikus is megszólalt a történtekkel kapcsolatban. Véleménye szerint minél nagyobb mértékű az üzemanyaghiány, a francia kormány annál hangosabban próbálja bizonygatni, hogy nincs semmi probléma. Bardella úgy véli, hogy jogos a béremelés iránti igény egy olyan szuperprofittal rendelkező vállalat esetében, mint amilyen a TotalEnergies.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

  

 

 

 

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

 

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

A fél internet rajta röhög: Kálmán Szolgánál beakadt a lemez, lefagyott mint a windows: „Választott politikus vagyok, választott politikus vagyok, választott politikus vagyok”- Videó

Közel a lemondás: „Karácsony alkata nem bírja el a válsághelyzet okozta terhet”