in

A csudába! Már megint megújul valami! – Megújul a Múzeumkert

Nyár végéig befejeződnek a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó Múzeumkert rekonstrukciós munkálatai

Megújul a Múzeumkert

Nyár végéig befejeződnek a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó Múzeumkert rekonstrukciós munkálatai – mondta el Varga Benedek főigazgató szerdán Budapesten.

A munkálatok eredményeként megújulnak a közművek és a sétányok, a műemléki főépülethez illeszkedő új burkolatok jönnek létre. 38 életveszélyes, elöregedett fát vágnak ki és 25 nagy méretű új fát ültetnek – hangsúlyozta Rezi Kató Gábor főigazgató-helyettes. Az ültetendő fák között több növényritkaság – vörös juhar, ginkgo, magnólia – is szerepel.

Hozzáfűzte: három kilométer új víz- és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, wifi-hálózat és öntözőrendszer épül. Restaurálják a Múzeumkert szobrait, az Arany János-szoborcsoport felújítása március 15-ig elkészül.

A felújítási munkálatok idejére a Múzeumkert egyes részeit szakaszosan lezárják, de a múzeum mindvégig látogatható lesz. A munkafázisokról, a felújítás aktuális állapotáról a Múzeumkert kerítésén kihelyezett információs anyagokban is folyamatosan tájékoztatják a közvéleményt – mondta Rezi Kató Gábor.

Újságírói kérdésre kitért arra is: a Kertészház tervezett felújítása is túljutott a tervezési és engedélyeztetési fázison, de még nem tudható, hogy nyár végéig elkészülhetnek a kivitelezési munkálatokkal.

Szabó Gábor, a Tér-Team kft. vezető tervezője kiemelte: a használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával 10-15 százalékkal nő a zöldfelület aránya a Múzeumkertben.

A rekonstrukció célja visszaállítani a történetileg hiteles, eredeti kertstruktúrát, ehhez egy 20. század elejéről fennmaradt térrajzot vettek alapul – tette hozzá a tájépítész.

(MTI)

(forrás:www.kormany.hu)

Nem stadion – Elindult a babacsomagprogram

BOTRÁNY! – A nyugatifeny.hu olvasói 2.5 millió fideszest akarnak tömegsírba temetni