in

A CSOK mellett elindult a NOK is – Nemzeti Otthonteremtési Közösség

NOK szervesen illeszekedik az eddigi CSOK-hoz

Close up of female and male hands protecting a paper chain family. Top view of two hands form a circle around white paper chain family on wooden table. Family care, insurance and helping hand concept.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösségének, vagyis a NOK legfontosabb eleme, hogy mostantól a magyar családok, banki hitelezés nélkül, közösségi formában, akár 4,5 millió forintos állami támogatás mellett is finanszírozhatják új építésű lakásuk vásárlását.

Elfogadta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Central NOK Szervező Zrt. által benyújtott első 180 fős közösség nyilvántartásba vételi kérelmét, ezzel hivatalosan is elindulhat Magyarországon a nemzeti otthonteremtési közösségek működése – közölte a társaság.

Mint írták, a NOK szervesen illeszekedik az eddigi CSOK-hoz, hiszen ez az intézkedés is azt szolgálja, hogy könnyebb legyen a magyar családok lakáshoz jutása, valamint az építőiparhoz kapcsolódó beruházások ösztönzésével munkahelyeket teremtsen, és felpörgesse a hazai építőipart.

A NOK-tagok 120 és 180 hónapig gyűjthetik a befizetéseiket (fix összeget) és a futamidő lejárta előtt vehetnek lakást. A szerződések szabadon választható értéke 10 és 40 millió forint között lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 15 milliós szerződéses érték a maximális állami támogatással egy 19,5 millió forintos új lakás megvásárlását teszi lehetővé – részletezték.

 

Forrás: AFP/Saeed Khan

Az első részlet befizetése mellett a fiatalok azonnal elkezdhetik az előtakarékoskodást. 

Minden egyes befizetésük a közösségük számláján halmozódik és összeadódva biztosítja, hogy negyedévente akár több tag számára is elégséges pénz álljon rendelkezésre a közösségen belüli jogosultságok odaítélésére. Az, hogy az egyes tagok mikor jutnak a teljes összeghez, a negyedévente megtartandó kiválasztási eseményen dől el – folytatták.

Az új megtakarítási konstrukció másik fontos előnye, hogy a kamatmentes közösségi finanszírozás mellett semmilyen formában sem fordulhat elő, hogy a közösség bármely tagjának nagyobb kötelezettsége keletkezne, mint amennyit a szerződésben vállalt.

(Origo.hu)

 

Ezt fogják elvenni a libsik, ha jövőre ők nyernek – Újabb béremelés jöhet a versenyszférában

Haha: Sorosnak saját Twitter követői mentek neki, de durván