in ,

A budapesti vezetés egy hányás: ujjal mutogat a kormányra a főváros a biodóm ügyében

A különleges épületet hat évvel ezelőtt kezdték el építeni, a Kárpát-medence egykori élővilágát idézné meg.

A különleges épületet hat évvel ezelőtt kezdték el építeni, a Kárpát-medence egykori élővilágát idézné meg. Többek között itt kapnának helyet az elefántok mellett a cápák is, amelyek életminősége a nagyobb akváriummal sokat javul. Az állatoknak azonban egyelőre várniuk kell, mert nem tudni, hogy a létesítmény mikor készül el, már ha elkészül. –  Reméljük azt, hogy egyszer el fog kezdődni, igazából nem rajtunk múlik. Nagyjából 2,5-3 milliárd forint, ami kell a befejezéshez, sok állat esetében valóban a továbblépésnek lesz a lehetősége – fogalmazott Sós Endre, az állatkert jelenlegi vezetője a fővárosi állatkert alapításának 157. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, az ATV-nek adott interjújában.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a beruházás körüli kilátástalan helyzet évek óta tart: hiába adott a kormány eddig több mint negyvenmilliárd forintot a projektre, az új városvezetés 2019-ben leállíttatta az építkezést. Kevesebb mint egy évvel ezelőtt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is arról beszélt, nem kívánnak többet költeni a biodómra, és fontolgatják, hogy átadják a kulcsokat a kormánynak. Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármestere akkor úgy reagált lapunknak:

Tekintsünk el attól, hogy a biodóm lebonyolítását az ajánlatkéréstől a szerződéskötésen át, a tervezéstől a kivitelezésig és a számlák rendezéséig az állatkert mint ötletgazda saját kérésére vállalta, és senki sem erőltette rá! Az állatkert a Fővárosi Közgyűlés által tárgyalt, jóváhagyott és aláírt megállapodásban részletesen taglalva kapta meg a teljes feladatot, jogokkal, kötelezettségekkel, felelősséggel.

 

Bősz Anett azonban másképp vélekedik, a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: értelmezhetetlen a kormány magatartása biodóm ügyben, mert ahogy halad előre az idő, úgy a beruházási költségek egyre csak növekednek, ugyanakkor ez egy kormányzati motiváció volt, kormányzati beruházás, nem érthető az, hogy mért a fővárosra veti vigyázó szemeit a kormány. Hozzátette, a főváros ebben az ügyben egyedül nem tud előrelépni, így csak akkor készül el a biodóm, ha a kormány jobb belátásra bírható.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium viszont emlékeztetett: a biodóm befejezése a főváros feladata. A kormány minden támogatást megadott, amit ígért.

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Elképesztő videó – Így mentenek életeket a magyar helikopterek Szlovéniában

Budapesten megszorítások jönnek, de azért erre van pénz – Karácsonyék pártalapítványa százmilliókkal van kitömve