in ,

A BKV-káosz okozhatta a fővárosi fertőzöttek számának megugrását

Az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a koronavírussal azonosított fertőzöttek száma Budapesten

Az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a koronavírussal azonosított fertőzöttek száma Budapesten. Az a tudományos konszenzus – figyelembe véve a koronavírus lappangási idejét és a fertőzés jellegzetességeit – hogy az újonnan diagnosztizált koronavírusos betegek nagyjából két héttel korábban fertőződtek meg. Vagyis jelen esetben éppen akkor, amikor a Karácsony Gergelyék által okozott tömegközlekedési káosz volt Budapesten – hívta fel a figyelmet az Origo.

Kedd óta, az utolsó három napban 251 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon. Ebből 151 esetet Budapesten. A csütörtöki újabb 111 esetből pedig már 78-at. Míg korábban 40-42 százalék között volt a budapestiek aránya a fertőzöttek között, ez az arány az utolsó három napban már 60,2 százalék, csütörtökön pedig több mint 70 százalék. Csütörtökön több új koronavírusos volt Budapesten, mint a hét előző napjainak bármelyikén az egész országban.

Az Origo szerint az állhat ennek hátterében, hogy április elsején vezette be a baloldali fővárosi vezetés a szombati menetrendet a BKV járatain. Ennek következtében a megállókban feltorlódtak az emberek, mindez pedig – már akkor is nyilvánvaló volt – nagyon komoly járványügyi kockázatokkal járt.

Vitézy Dávid is hosszan írt erről a Facebook-oldalán. Az óriási tiltakozás ellenére is csak napokkal később változtattak a menetrenden. Három napon keresztül minden hajnalban tömegek utaztak összezsúfolódva a buszokon.

Ha figyelembe vesszük a lappangási időt és azt, hogy a betegség sokszor enyhébb tünetekkel kezdődik, és a fertőzött csak néhány nap múlva kezd koronavírusra gyanakodni, akkor gyanítható, hogy a mostani új betegek két hete, a káosz napjaiban fertőződtek meg. A nemzetközi protokoll is a kéthetes átfutási időt nevezi meg.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Origo kapcsolódó kérdésére az operatív törzs pénteki tájékoztatóján azt mondta, valóban nem volt kedvező a budapesti közlekedésben az, hogy az embereknek tömegesen kellett várakozniuk és a járműveken lenniük, a másfél-kétméteres távolságtartás a tömegközlekedési eszközökön ugyanúgy szükséges, mint bárhol máshol.

Péntek reggeli interjújában Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt a kiugró budapesti és agglomerációs számokról.

Előbb-utóbb nem tudjuk elkerülni, hogy Budapestre és Pest megyére sajátos szabályokat léptessünk életbe a fertőzések nagy száma miatt. Ennek még nincs itt az ideje, de a jövő héten lehet erről gondolkozni – mondta a miniszterelnök.

Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés a koronavírus-járvány alatt is rengeteg hibát követ el. A Pesti úti idősotthonban a járvány kitörésének idején – ahogy azt az Origo feltárta – hetekig nem volt főállású orvos, a fenntartó fővárosi önkormányzat pedig nem törődött az otthonban lakókkal. A fővárosi tömegközlekedésben okozott káosz, ahogy az sajnos megjósolható volt, tovább fokozhatta a járványt.

(magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Agyhalál – Megalakult a teljes ellenzéki zenekar – Z. Kárpáti, Vadai, Vágó, Szabó, Gyurcsány – Videó

Gajdics Ottónak is nagyon elege van Karácsony Gergelyből