in ,

A baloldal egyszerűen undorító – Kiderült, mi lehet Gyurcsány mesterterve Karácsonnyal

A DK elnöke tovább játssza a jó rendőr-rossz rendőr játékot Karácsony Gergellyel

A DK elnöke tovább játssza a jó rendőr-rossz rendőr játékot Karácsony Gergellyel – mondja a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója. Az ellenzéki pártok egyelőre nem döntöttek, támogatják-e a főpolgármester újrázását.

 

 

Gyurcsány Ferenc azt javasolja a DK-nak, hogy támogassák Karácsony Gergely újbóli főpolgármester-jelölti indulását a jövő évi önkormányzati választáson – írtuk meg hétfőn a DK elnökének az ATV-ben tett bejelentését, amellyel kapcsolatban elemzőt nyilatkoztattunk, és az ellenzéki pártokat is megkérdeztük, ők hogy állnak a regnáló városvezető újrázásához.

A DK elnöke továbbra is lebegtet

„Gyurcsány Ferenc tovább játssza a jó rendőr-rossz rendőr játékot Karácsony Gergellyel, azaz ő maga az esetek nagy többségében dicséri, vagy legalább megengedő vele szemben, míg a DK többi politikusa keményen bírálja a főpolgármestert” – mondta a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója a Mandinernek. Boros Bánk Levente szerint itt is ugyanezt látjuk: a párt támogatásának lehetőségét továbbra is nyitva hagyja Gyurcsány, hiszen nem azt mondta, hogy támogatja Karácsony jelölését, hanem úgy fogalmazott, hogy „lehet olyan megfontolás”, amikor őt ajánlja a saját pártjának. Ebben a kijelentésben két feltételnek kell egymás után teljesülni ahhoz, hogy ténylegesen a jelenlegi főpolgármester mellé álljanak: egy megfontolásnak, hogy Gyurcsány támogassa, majd a pártja döntésének.
Mindez azt jelenti – folytatta az elemző –, hogy

a DK elnöke továbbra is lebegtet, politikai játékot játszik Karácsony Gergellyel.

Boros Bánk Levente arra számít, végül minden bizonnyal belemegy a Demokratikus Koalíció az újrázásba, de ezért komoly politikai árat fognak kérni. „Gyurcsány már régen megtanulta, hogy nem a politikai pozíció, hanem a tényleges hatalom számít, így vélhetően ezt a helyzetet kívánja megteremteni az önkormányzati választásra. A jelenlegi budapesti felállás neki tökéletes, hiszen a közgyűlés és a városháza de facto irányításával most is sakkban tartja a főpolgármestert, és a háttérből a saját pártján keresztül irányít” – magyarázta.

A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint ebből az következik, hogy a DK inkább a közgyűlési helyekre koncentrál és majd tart igényt, nem feltétlenül a polgármesteri helyeket ambicionálja, hiszen az előbbiekkel kontroll alatt tudja tartani, bárki is lesz az adott településen az első ember. „Az összefogás mantrájának ismétlése pontosan ezt a célt szolgálja nála: addig, amíg a Gyurcsány-párt gyenge volt a többi ellenzéki párthoz képest, ezt az eszközt használta, hogy bejusson az Országgyűlésbe és megerősödjön, most pedig, amikor már a DK a legerősebb kormányellenes formáció, az összefogás mítoszát arra használja, hogy maga alá gyűrje a többi kisebb ellenzéki szereplőt” – fogalmazott Boros Bánk Levente.

 

 

(Helmeczi Zoltán, mandiner.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Az sztk-keretes szemüvegű Ágh Attila elvtárs szakértett: „Félmilliónyi magyar már elfutott az Orbán-rezsim elől, belépett az Európai Unióba, és megtalálta ott a jövőjét”

Nocsak, nocsak! Csak Orbánnal fogott kezet Joe Biden a NATO-csoportképnél