in ,

A balf… főpolgármester miatt a Blaha és a Corvin felújítása is késik

KARÁCSONYÉK NEM CSAK A LÁNCHÍD PROJEKTET ÁLLÍTOTTÁK LE

Budapest, 2019. október 17. Karácsony Gergely megválasztott fõpolgármester érkezik kerékpárral hivatalának átadás-átvételére 2019. október 17-én. MTI/Kovács Tamás
Idén ősszel fejeződött volna be a Blaha Lujza tér teljes körű felújítása, ám Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester első döntései közt szerepelt, hogy leállította a tér rekonstrukcióját azzal az indokkal, hogy új terveket készítenek. Ezzel párhuzamosan készült volna el a legendás Corvin Áruház eredeti műemlék homlokzatának a visszaállítása. Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő lobbijának köszönhetően háromszázmillió forint támogatást biztosít a kormány, a munka mégsem kezdődött el.

Több év tervezés és társadalmi egyeztetés után tavaly május 22-én lezárult a Blaha Lujza tér felújításának tervezése. Az elképzelések szerint ősszel kezdődtek volna meg a munkálatok, amelyek idén ősszel fejeződtek volna be. A tervezés 148,5 millió forintba került a budapesti adófizetőknek, amit Karácsony Gergely főpolgármester októberi megválasztása után azonnal a kukába dobott azzal az indokkal: újra kell gondolni a felújítást. A Magyar Nemzet egy hete küldött kérdéseket Karácsony Gergely hivatalának a tér felújításának lehetséges időpontjáról, azóta sem érkezett reagálás a fővárostól. Mindezt azt sejteti, hogy a közeljövőben nem kerül napirendre a kérdés.

Bagdy Gábor volt költségvetésért felelős főpolgármester-helyettes lapunknak elmondta: a Blaha Lujza tér felújítására is rendelkezésre állt a forrás. A Magyar Nemzet úgy tudja, a teljes rekonstrukció – amely magába foglalta volna a Somogyi Béla utca átépítését, az akadálymentesítést, a vízjátékokat és az aluljáró felújítását – előzetes becslések alapján négymilliárd forintba került volna.

A térrendezés megakasztásának nagy áldozata a téren álló Corvin Áruház, amelynek patinás műemlék homlokzatát még mindig ponyva fedi. Az alumíniumborítást már két éve eltávolították, de a tér felújításának a késésével az épület rekonstrukcióját sem kezdték meg, holott az teljes mértékben kormányzati forrásból valósulhat meg. A Magyar Nemzet megkereste a józsefvárosi önkormányzatot, hogy rendelkezésre áll-e még a Kocsis Máté, a kerület kormánypárti országgyűlési képviselője által a felújításra kilobbizott háromszázmillió forint, és mikor kezdődhet meg az áruház homlokzatának a felújítása.

„A 1059/2019 (II. 22.) sz. kormányhatározathoz a támogatói okirat kiállításra került, azonban a részletes feltételeket még nem foglalták szerződésbe. Az önkormányzat és a beruházó között az egyeztetés folyamatban van” – tájékoztatott a józsefvárosi önkormányzat. A Nagykörút szívének a felújítása tehát várat magára, ezzel szemben Budán, egy évet késve, de elkezdődhet a Széna tér felújítása. A budai csomópont átépítése a Blaha Lujza térrel egy időben indult volna, ám ott is megtorpantak az előzetesen elkezdett munkálatok.

A gyors áttervezés után, amelyben egyaránt részt vett az I. és a II. kerület, három ütemben valósul meg a beruházás.

Karácsony Gergely főpolgármester számos felújítást akasztott meg egy személyben a pandémiás időszak alatt, sőt a Lánchíd egyre sürgetőbb felújítására sem írta még ki a közbeszerzési eljárást. Ezzel szemben a Széna tér gyorsan zöld utat kapott. Karácsony többször hangoztatta, hogy nem politikai alapon döntött a beruházások sorsáról, ám beszédes, hogy a párbeszédes párttársak által vezetett kerületek hozzájutottak a megfelelő fővárosi forráshoz.

(Nagy Orsolya, magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Egy szociológus szerint Gyurcsány Ferenc pszichopata és nárcisztikus

Döbbenetes szúnyoginvázió Budapesten! Tarlós idejében ilyen soha nem volt