in

Ebből is baj lesz – Már Tajvan bekerítését gyakorolja Kína

Kínai hajók horgonyoztak le Tajvan körül, repülők köröznek felette.

Folytatódott vasárnap a Tajvani-szorosban a kínai hadsereg háromnapos hadgyakorlata, amelyet Peking röviddel azután kezdett el, hogy a tajvani elnök az amerikai képviselőház vezetőjével tárgyalt az Egyesült Államokban. A kínai erők a szigeten lévő célpontok elleni precíziós csapásokat is gyakoroltak. A Közös Kard elnevezésű művelet – amelynek keretében egyebek között Tajvan bekerítését gyakorolják – hétfőig tart a kínai hadsereg közlése szerint.

A hadgyakorlat keretében repülőgépeket és hajókat küldtek „a Tajvani-szoros tengeri területeire és légterébe, a szigettől északra, délre és keletre”.

A kínai média azt jelentette, hogy vasárnap precíziós légicsapásokat is gyakoroltak kijelölt célpontokra a szigeten és a környező vizeken. Szintén kínai közlés szerint hétfőn a gyakorlat részeként éleslövészetet tartanak a Tajvannal szembeni kínai Fucsien tartomány partjainál. Tajpej szerint a manőverek veszélyeztetik az ázsiai-csendes-óceáni térség stabilitását és biztonságát. A sziget védelmi hatóságai vasárnap közölték, hogy riadókészültségben tartják a légvédelmet, de nem szeretnék kiélezni a feszültséget.

A hadgyakorlat Caj Jing-ven tajvani elnök e heti egyesült államokbeli látogatását követi

aki szerdán találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével is. Peking határozott és erőteljes intézkedéseket helyezett kilátásba megtorlásként.

Kína – amely teljes egészében saját részeként kezeli Tajvant – már többször értésre adta, hogy nemtetszéssel szemléli a tajpeji hatóságok és az Egyesült Államok között az utóbbi években fokozódó közeledést, amelynek keretében Washington a hivatalos kapcsolatok hiánya ellenére jelentős katonai támogatást nyújt a szigetnek. Az Egyesült Államok vasárnap közölte, hogy szoros figyelemmel követi a hadgyakorlat alakulását, és meggyőződése szerint a térségben található amerikai „források és képességek” elegendőek ahhoz, biztosítsák a békét és a stabilitást.

(MTI)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Na, végre! Egy nő a közösségi médiában buzdított Kárpátalja elszakadására

Kötter Tamás: ne vessétek meg a 444 munkatársait