in ,

Nagy a baj! Fokozódik a feszültség – Nem engedélyezi a Kfor szerb rendfenntartók Koszovóba vezénylését

Nem adott engedélyt a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó erő (Kfor) arra, hogy Belgrád szerb rendfenntartó erőket vezényeljen Koszovóba az ottani, feszültséggel teli helyzet kézben tartására

Nem adott engedélyt a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó erő (Kfor) arra, hogy Belgrád szerb rendfenntartó erőket vezényeljen Koszovóba az ottani, feszültséggel teli helyzet kézben tartására – jelentette be Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök vasárnap. A szerb kormány december közepén kérte a Kfortól, hogy a feszült helyzet kezelése érdekében engedélyezze néhány száz, de ezernél nem több szerb katona, illetve rendőr Észak-Koszovóba küldését. Erre Szerbiának lehetősége van annak a határozatnak köszönhetően, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa adott ki a szerb–koszovói háború lezárását követően 1999-ben, noha Belgrád korábban sosem kérte ezt.

Belgrád már a kérelem átadásakor is kétségének adott hangot a kérelem pozitív elbírálását illetően. Vjosa Osmani koszovói elnök pedig kijelentette, hogy a szerb hadsereg 1999 óta nem léphet be Koszovó területére, és ez így is marad.

A Kfor az ortodoxok karácsonyi böjtjén válaszolt a szerb kérésre, de az ünnep miatt a szerb vezetés csak vasárnap reagált erre. Alekszandar Vucsics közölte: a békefenntartók szerint nincs szükség a szerb rendfenntartó erők Koszovóba vezénylésére. Koszovó északi részén a tavalyi év második felében hónapokon át feszült volt a helyzet. A helyi szerbek decemberben barikádállítással és a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoztak amiatt, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott egy egykori koszovói szerb rendőrt, aki állításuk szerint terrortámadást tervezett a választási bizottság épületei ellen.

A helyzet újév előtt rendeződött, a barikádokat eltávolították, az elfogott rendőrt házi őrizetbe helyezték. Ám az ortodox karácsony előestéjén Koszovó déli részén egy helyi albán férfi – szolgálaton kívüli katona – rálőtt két szerb fiatalra, egy harmadik fiút pedig megvertek, így a feszültségek újra fellángoltak. A fegyveres támadó ellen gyilkossági kísérlet miatt indult eljárás, tettét a koszovói vezetés is elítélte. A támadások miatt a koszovói szerbek vasárnapra tüntetést jelentettek be Dél-Koszovóban.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban.

 

(magyarnemzet.hu)

Hoppácska! Kitálalt egy informátor a Hír TV-nek: szerinte még a kampányban dolgozók sem tudhatták, kiknek fizet a dollárbaloldal – Videó

Pattog a DK ifjúsági szervezete (Momentum) – Tompos Márton: Gyurcsány Ferenccel kormányt váltani… hát… mondjuk úgy, hogy nehéz lenne