in

Szijjártó ezt is elintézte: lesz elegendő földgáz Magyarországon

Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül

– Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter Prágából, az EU-tagországok külügyminiszterei informális találkozójának szünetében bejelentkezve közölte: augusztusban a hosszú távú szerződésen felüli plusz gázszállítás maximális mértéke 2,6 millió köbméter volt, ezt emelik szeptember elsejétől napi maximum 5,8 millió köbméterre.

A távirati iroda szerint egyúttal jelezte, hogy Magyarország az erről szóló szerződést aláírta az orosz gázipari vállalattal. A magyar diplomácia vezetője közölte azt is, hogy a plusz földgázmennyiségek szállítása technikai, technológiai kérdésektől függ.

– A megemelt mennyiség is hozzájárul Magyarország energiaellátásának biztonságához, és ahhoz, hogy az országban ne kelljen korlátozásokat bevezetni földgázhiány miatt – hangsúlyozta, kiemelve, hogy lesz elegendő földgáz Magyarországon.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét illetően, azok több mint fogyasztásarányosan 36,5 százalékon állnak, szemben az uniós országok 21,5 százalékos átlagával.

A tárcavezető a magyar kormány céljának nevezte a maximális energiabiztonság elérését, továbbá azt, hogy a földgáz hiánya ne okozzon gazdasági nehézségeket. Ezért döntött a kabinet a leszerződött mértékeken felüli földgázmennyiség beszerzéséről – idézte fel Szijjártó Péter, jelezve, hogy Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből, a csővezetékek helyzetéből fakadóan az ország energiaellátásának biztosítása lehetetlen, fizikailag kizárt az orosz gázforrások használata és számításba vétele nélkül.

A külügyminiszteri informális találkozó – megfogalmazása szerint – zűrzavaros, káoszos részeire kitérve beszámolt arról, hogy általános érvényű vízumtilalom nem lép életbe orosz állampolgárokkal szemben. – Több tagország is felszólalt ez ellen, így tettem én magam is – mondta.

Hozzáfűzte: ugyanakkor az EU fel fogja mondani a vízumkönnyítési megállapodást Oroszországgal, a döntéshez elegendő a tagországok minősített többsége.

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


ÚJ! Kövess minket a Twitteren is!
Twitter Logo Vector Art, Icons, and Graphics for Free Download

 


Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

Hoppá! Jeszenszky Zsolt is ott lesz szeptember 18-án az Andrássy úton, a Magyar Zászló napján – Videó

Brutális botrány van készülőben a baloldalon – A baloldal továbbra is hallgat a külföldről kapott kampánypénzeikről