in ,

Itt a vége – Feljelentették Pesterzsébet DK-s alpolgármesterét

NEMES LÁSZLÓ CSALÁDTAGJAI FUVAROZÁSÁRA HASZNÁLHATTA HIVATALI TAXIKÁRTYÁJÁT

Feljelentést tett a Fidesz Nemes László pesterzsébeti alpolgármester ellen, aki a gyanú szerint feltehetőleg családi célokra használta fel az önkormányzattól kapott taxikártyát. Bár Nemes az ügy kirobbanása után visszafizette a taxizásra fordított összeget, az önkormányzat szerint az átutalás pontos időszaka, jogalapja és összegszerűsége egyelőre nem értelmezhető. Az utóbbi időben egyre több a bonyodalom a pesterzsébeti baloldalon: nemrég megírtuk, hogy a helyi MSZP és a DK nem találja az összhangot a kerület ügyeit illetően.

 

 

Hivatalos feljelentést tett Buc-Horváth Gabriella, Pesterzsébet önkormányzati képviselője Nemes László DK-s alpolgármester ellen, aki az Adatradar információi alapján feltehetőleg családi célokra használta fel az önkormányzattól kapott taxikártyát.

Nemes László alpolgármesteri minőségében jogosult arra, hogy az önkormányzati taxikártyáját használva utazzon és intézzen el munkahelyi ügyeket, ám a Mandiner által a minap közölt információk szerint a pesterzsébeti polgármester-helyettes családja is előszeretettel vette igénybe a lehetőséget. Mint kiderült, a XX. kerületi politikus összesen harmincháromszor rendelt taxit, és 135 730 forintot autózott el, ám kártyájával a szintén kerületi önkormányzati képviselőként dolgozó felesége is utazott. Sőt Nemes László lánya szintén használta a DK-s politikus kártyáját, ő a 2019-es választások óta több mint félmillió forintot taxizott el.

Buc-Horváth Gabriella fideszes önkormányzati képviselő szerint egyértelmű, hogy a DK-s politikus és családja jogtalanul használt fel közpénzt, ezért lemondásra szólították fel az önkormányzatba beépült házaspárt.

Azt követelik, hogy Nemes az alpolgármesteri pozíció mellett az önkormányzati képviselőségről is mondjon le, vele együtt pedig Nemesné Németh Judit is távozzon. „Nemes úr úgy védekezik, hogy visszafizeti a taxizásra fordított összeget az önkormányzatnak, mondván, nem akar nyomozni, pontosan ki, mikor, mire használta a kártyáját” – számolt be Buc-Horváth. A kormánypárti képviselő úgy látja, életszerűtlen az az érvelés is, hogy mindig csak a családtagok rendelték számára a taxikat, magyarul Nemes részéről „ez nem más, mint beismerés” – jelentette ki.

Lapunk az ügyben a pesterzsébeti önkormányzathoz fordult. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Nemes László valóban visszafizette-e a taxizásra fordított összeget, és ha igen, mennyi időre visszamenőleg. Megkérdeztük továbbá, hogy mióta használt önkormányzati költségre taxikártyát az alpolgármester és kik jogosultak a kártya igénybevételére.

Megkeresésünkre válaszul a hivatal közölte, „Nemes László 2022. július 19-én átutalt 1 057 760 forint összeget a polgármesteri hivatal számlájára, »Nemes László felmerült taxi költségek térítése« közleménnyel”. Hozzátették, hogy az átutalás pontos időszaka, jogalapja és összegszerűsége egyelőre nem értelmezhető, a hivatal még vizsgálja, hogy mi a jogszerű teendő a befizetéssel.

A hivatal arról is tájékoztatta lapunkat, hogy Nemes László az általa használt állandó taxikártyát 2019. december 12-én vette át. Kifejtették, hogy taxikártyát a hivatal dolgozói, tisztségviselői használhatnak. A tisztségviselők állandó taxikártyával rendelkeznek, a hivatal többi dolgozói egyedileg, adott utazásra, engedélyezés után vehetik fel a taxikártyát a hivatal pénztárában, és a használat után le kell azt adniuk.

Sajtóértesülések szerint Szabados Ákos polgármester belső vizsgálatot rendelt el az ügyben. Kérdés, hogy ha a nyomozás és a vizsgálat alapján bebizonyosodik, Nemes László jogszerűtlenül használta az önkormányzati taxikártyát, milyen következményekre számíthat a DK-s alpolgármester és hajlandó-e lemondani tisztségéről.

A mostani ügy újabb szög lehet az ellenzéki összefogás pesterzsébeti koporsójában, hiszen régóta úgy hírlik, hogy nem működik a koalíciós munka a városrészben. Mint azt korábban megírtuk, a baloldali bástyaként elkönyvelt Pesterzsébeten Csaszny Márton MSZP-s képviselő elhagyta a frakciót. Csaszny lapunknak azt mondta, csak szünetelteti frakciótagságát, de információk szerint már a DK-val szimpatizál. A Demokratikus Koalíció az LMP-vel, a Jobbikkal, a Momentummal és a Párbeszéddel alkotja jelenleg a többséget az önkormányzatban. Közös munkájukat nehezíti, hogy a rendkívüli háborús helyzet ellenére a DK még egy alpolgármesteri helyet követel. Azt akarják, hogy kettő helyett három helyettese legyen a kerület vezetőjének, ezt azonban a Mandiner értesülései szerint a baloldali pártok – közülük is legnyíltabban az MSZP – ellenzik.

 

(Kincses Krisztina, magyarnemzet.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal!

A politikai maffiózó Gyurcsány és neje hamarosan megírja, hogy Orbán miatt van aszály

Ez nem terrortámadás? Megtámadtak egy Fidesz-irodát – Molotov-koktélt használtak