in , ,

Hoppá! – Orbán Viktor támogatottja lehet az Európai Bizottság következő elnöke?

A Die Welt című német konzervatív lap értesülése szerint pénteken délután Oszakában a G20-csúcstalálkozón tartózkodó állam-, illetve kormányfői végleg ejtették Manfred Webert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét

A Die Welt című német konzervatív lap értesülése szerint pénteken délután Oszakában a G20-csúcstalálkozón tartózkodó állam-, illetve kormányfői végleg ejtették Manfred Webert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét, miután az nem tudott kellő támogatottságot szerezni.

Belső információkra hivatkozva három lehetséges jelöltről beszélnek, egyikük francia Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, a bolgár Krisztalina Georgieva, aki jelenleg a Világbankot vezeti, korábban pedig a brüsszeli testület alelnöke volt, róla azt tartják, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelöltje. A harmadik lehetséges csúcsjelölt pedig Andrej Plenkovic horvát kormányfő. 

 

A Die Welt úgy tudja, hogy a megbeszéléseket Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vezette, és az európai pártcsaládok vezetőivel is egyeztették a döntést, amelyet végül Angela Merkel német kancellár is elfogadott.

Azt is írják, hogy két napos tárgyaláson arról döntenek az EU-tagállamok vezetői és az Európai Parlament vezető képviselői, hogy a szociáldemokraták csúcsjelöltjét, a holland Frans Timmermanst jelöljék a bizottság élére vagy a néppártból nevezzenek meg másik jelöltet.

Az utóbbi esetben három ember neve vissza-visszatér az egyeztetéseken: a bolgár Krisztalina Georgieva, Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, illetve a horvát kormányfő, Andrej Plenkovic. 

Krisztalina Georgieva-ről már korábban azt írták külföldi lapok, hogy Orbán jelöltje.

A magyar miniszterelnök 2014-ben viszont a most szintén szóba jött Michel Barnier-t támogatta a Fidesz a végül megválasztott Jean-Claude Juncker helyett.

Orbán Viktor korábban többször hangoztatta, hogy olyan csúcsjelöltet tud támogatni, aki tiszteletben tartja az európai emberek többségének akaratát, tiszteli és őrzi a keresztény kultúrát és elutasítja a migrációt. A magyar kormány álláspontja továbbá, hogy Közép-Európa szerepének erősödését kellene mutassa az uniós tisztújítás. 

Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfő pénteken tartott informális egyeztetését követően bejelentették, a visegrádi négyek azt szeretnék, hogy az Európai Bizottság élére olyan személy kerüljön, aki érti a közép-európai régió problémáit.

Ennek a kritériumnak a harmadik lehetséges csúcsjelölt, Horvátországnak jelenlegi kormányfője is megfelel. Ezek szerint tehát ha a felmerült három személy bármelyike az Európai Bizottság elnöke lesz, úgy olyan csúcsvezetője lesz az EU-nak, aki megfelel a magyar, illetve orbáni kívánalmaknak.

Die Welt

(pestisracok.hu)

Tarlós István: Karácsony nem korrupt, csak egy tapasztalatlan, közveszélyes munkakerülő, aki kapkod és mindenkitől fél

London muszlim polgármestere megbukott – Halálra késeltek egy várandós nőt Londonban