in ,

Hoppá! Folyamatosan növekszik Trump népszerűsége

Egy friss felmérés szerint Donald Trump egyre népszerűbb, az elmúlt egy hónapban hét (!!) százalékkal nőtt az amerikai elnök népszerűségi indexe.

Az elnök 46 százalékos támogatottságnak örvendhet, amely a Gallup eddigi felméréseiben a legmagasabb arány, ráadásul Trump népszerűségének erősödése folyamatosnak látszik. Míg március elején a megkérdezettek 39 százaléka támogatta őt, addig április elejére ez az arány 45 százalékosra hízott. Április utolsó két hetében pedig 46 százalékot mértek a kutatók.

Donald Trump támogatottsága között jelentős a különbség a két meghatározó párt táborában. Míg a republikánus tábor 91 százaléka egyetért az elnök politikájával, ez az arány a Demokrata Párt szavazóinak körében csak 12 százalékos. Tavaly novemberben egyébként a republikánus hívek 92 százalékban támogatták az elnököt.

A független szavazók körében lényegében nincs érdemi változás: a korábbi 39 százalékkal szemben jelenleg 37 százalékuk van az elnök mellett.

A népszerűség növekedését elemzők részben a Mueller-jelentésnek tulajdonítják, amelyben Robert Mueller, a Trump és kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetője leszögezte, hogy sem Donald Trump, sem egyetlen munkatársa nem játszott össze az oroszokkal a 2016-os választási győzelem érdekében.

Az elemzők ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy az elnök gazdaságpolitikája kifejezetten megnövelte a bizalmat a személye, illetve a politikája iránt. A felmérés idején már nyilvánosságra hozták az amerikai gazdaság első negyedéves teljesítményét, amely a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 3,2 százalékos növekedését mutatta. Szárnyal a tőzsde, és csökkent a munkanélküliség is. A kutatás lezárulta után hozták nyilvánosságra a legfrissebb foglalkoztatási adatokat, amelyekből kiderült, hogy 49 év óta most a legkevesebb a munkanélküli az országban.

Mint ismert, az Egyesült Államokban 2020-ban tartanak majd elnökválasztást, a demokraták részéről már számos jelölt jelentkezett be az elnökjelöltségért, köztük homoszexuális, fekete és női jelöltek is, ám a legesélyesebbnek Joe Bident tartják. Biden korábban Barack Obama elnök alelnöke volt.

(Pörge Béla, 888.hu)

Bréking! A hazaáruló Ujhelyi lebukott: lebontaná a kerítést! – Videó

Patkánytempó: Árulkodni megy Washingtonba Márki-Zay Péter