in

1956 – A szentendrei skanzenben is ’56-ra emlékeznek

A szentendrei skanzenben egész hétvégén 1956 falusi eseményeit elevenítik fel. Színészek, korabeli ruhában valós eseményeket játszanak el. A látogatók valóban visszarepülhetnek 61 évet az időben, és átélhetik, mit érzékelt a vidék lakossága a forradalom eseményeiből.

A szentendrei skanzenben korhű ruhákba öltözött színészek mutatják be a 61 évvel ezelőtt történt eseményeket.

 A gyerekek megismerhették az események hátterét és közelről is megnézhették azokat a fegyvereket, amelyeket az ÁVH tisztjei használtak. Legtöbben úgy érkeztek a skanzenbe, hogy már jól ismerték az 1956-os történéseket. Volt olyan is, akinek a dédnagyapja részt vett a forradalomban.

Barna István, színész szerint nagyon fontos, hogy átéljük, megéljük azokat a pillanatokat akár csak egy kicsit is, amelyeket a felmenőink, szüleink, nagyszüleink küzdöttek, harcoltak és szerintem a legfontosabb az, hogy az emlékezésen kívül, hogy hálát adjunk annak, hogy mi ilyen jól élünk most.

A látogatók megismerhették a kor életkörülményeit is. Megkóstolhatták a szegény emberek levesét, amibe csak víz, rántás és köménymag került.


Október 23. – 1956 falusi eseményei a szentendrei Skanzenben

Amit az emberek megtermeltek, azt az állam elvette tőlük. Akkoriban a semmiből is tudniuk kellett ételt főzni – mondják azok, akik ezt a saját bőrükön tapasztalták meg.

A gyermekek elkészíthették maguknak a kor legjellemzőbb játékát, a rongybabát is, míg a felnőttek felidézték a bányász és mozgalmi dalokat, amelyeket kötelező volt énekelniük.

Lengyel Emese, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum rendezvényszervezője elmondta: „A második világháború utáni Magyarország helyzetét mutatjuk be így az 50-es éveken keresztül egészen az 56-os forradalomig és az azután következő eseményeket is és mindezt a vidéki emberek, a falusi emberek szemszögéből, hogy ők hogyan élték meg ezeket az éveket, a mindennapokat otthon vidéken a falvakban”.

 

(hirado.hu)

1956 – Ők, mind a tizenketten: ötvenhatos forradalmárokról írt Ónody Éva

Schmidt Mária: az ’56-os menekültek integrálódni akartak