in ,

Újabb ballib hazugság – A román minimálbér NEM magasabb a magyarnál!

A hontalan, balliberális firkászhad a 444-től az Indexig átvette az mfor.hu “gazdasági hírportál” román minimálbérrel kapcsolatos kacsáját

A románbérenc ballib média ismét felült az álhírvonatra

 

A hontalan, balliberális firkászhad a 444-től az Indexig átvette az mfor.hu “gazdasági hírportál” román minimálbérrel kapcsolatos kacsáját. Természetesen nem igaz, hogy a román minimálbér magasabb lenne a magyarnál.

 

 

Mi az igazság? Nettó értéküket tekintve a magyar minimálbér idén kb. 18%-kal előzi a románt.

A Menedzsment Fórum kedden azzal az álhírrel szemetelte tele az internetet, hogy “a román minimálbér leelőzi a magyart”. A balliberális média természetesen egyből ugrott az álhírre, és örvendezve hozták címlapon az orbitális fake newst.

Az alaphírről annyit, hogy szerzője már a leadben elismeri, hogy hazudik a cikk címében. Cím: “Ez is eljött: leelőzi a román minimálbér a magyart”. Erre jön a lead: Lehet már a héten lehagyhatja a Romániában érvényes minimálbér a magyart.”

“LEHET”! Na persze, csak a balliberális nemzetrontók vágyálmaiban.

Az egész cikkben keverednek a fogalmak, keverik a szezont a fazonnal, a bruttó és a nettó minimálbér fogalmát összemossák, sőt ide veszik a vásárlóerőt is. A ballib médiahad nagy izgalmában természetesen az mfor.hu egyik állításának sem járt utána, így az eredmény ismételten: pofára esés. Ugyanis valljuk be kevés értelme van összevetni a bruttó béreket a vásárlóerővel, hiszen csak a nettó minimálbért lehet elkölteni a boltokban.

Ha már itt tartunk: csak idén több mint 7 százalékkal nőtt a vásárlóerő Magyarországon, míg az európai növekedési átlag 2,5 százalék. Természetesen ebben is előzzük Romániát.

2018-ban Romániában a nettó minimálbér a bruttónál sokkal kisebb mértékben nőtt. Ennek oka, hogy a bérre rakódó munkáltatói járulékok csaknem teljesen megszűntek, és ezt a közterhet a munkavállalói járulékok vették át. Vagyis a bruttó minimálbér emelkedésének egy része egyszerűen a bruttó minimálbér adótartalmának emelkedését jelentette. Romániában több mint 30%-kal nőtt a bruttó minimálbér 2018-ban. Ennek következtében a bruttó minimálbér tekintetében – vásárlóerő-paritáson – Románia immár megelőzi Csehországot, Szlovákiát, sőt Portugáliát is, ez azonban az Origo információi szerint lényegében fiktív növekedés. Ebből a növekedésből ugyanis a munkavállalók alig éreznek valamit.

A nettó minimálbér tekintetében Magyarország továbbra is érdemben, 18% körüli mértékben megelőzi Romániát.

Forrás: Origo

A fenti ábrából jól látható, hogy 2019-ben hiába növekszik a romániai bruttó minimálbér az idei magyar bruttó minimálbér fölé, a nettó így sem fogja elérni még az idei magyarországi szintet sem. Arról nem is beszélve, hogy magyar minimálbér jövőre is emelkedni fog.

 

(Horváth József György, 888.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A Bundeskanca távozik, szájbarúgta a valóság – Macron felkészül. Már nem sokáig fogtok integetni

“A kulturkampf évtizedek óta dühöng Magyarországon” – Interjú Ákossal